I hrvatski znanstvenici pomogli otkriti izvor zraka najviših energija

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 15. srpanj 2018. u 21:59
Foto: Getty Images

Revolucionarni doseg triju kolaboracija.

Tri međunarodne znanstvene kolaboracije IceCube, Ferm-LAT te MAGIC u kojoj djeluju hrvatski znanstvenici Nikola Godinović, Damir Lelas, Ivica Puljak i Darko Zarić u sjedištu National Scenice Foundationa u Washingtonu objavile su da je prvi put identificiran izvor kozmičkih zraka koji protone ubrzava do razine tisuće puta veće od energija koje se postižu u najsnažnijem akceleratoru na svijetu, CERN-ovu LHC-u u Švicarskoj.

U sklopu istraživanja koje je dovelo do revolucionarne spoznaje dva su 17-metarska teleskopa kolaboracije MAGIC smještena na kanarskom otoku La Palmi kako bi tragali za izvorima koji emitiraju svjetlo najviših energija ili gama zrakama i upravo su oni detektirali emisiju tih zraka s vrlo visokim energijama. “Detekcija svih mogućih glasnika poput fotona, neutrino i gravitacijskih valova emitiranih iz kozmičkih akceleratora omogućuje nam studiranja fizikalnih procesa na energijama koje ne možemo ostvariti u laboratorijima”, priopćili su znanstvenici u petak, dodavši i da su središta galaksija i supermasivna crna rupa kandidati za najizglednije kozmičke akceleratore.

 

17 metara

promjer dvaju teleskopa kolaboracije MAGIC na Kanarima

Hrvatski tim znanstvenika iz Rijeke, Zagreba i Osijeka na ovom projektu predvodi Nikola Godinović sa splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, naveli su s tog fakulteta.

Zaduženi su za dnevnu kontrolu kvalitete prikupljenih podataka i procjenu cjelokupne funkcionalnosti teleskopa i pomoćnih sustava te za organizaciju, sigurnost i kvalitetu opažanja teleskopima MAGIC. Novo je otkriće, k tome, objavljeno i u prestižnom znanstvenom časopisu Science.

Komentirajte prvi

New Report

Close