I Anđelko Leko dao ponudu za Maestral, i to kao fizička osoba

Autor: Marija Brnić , 13. travanj 2018. u 14:29
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Neslužbeno doznajemo da se za kupnju 68,94% dionica hotelske kuće opet javio i češki J&T Capital Markets.

Prije nepuna dva mjeseca, nakon objave o prodaji većinskog udjela u svojim hotelima rovinjskoj Adris grupi, Anđelko Leko najavio je da će nakon 60 godina neprekinutog radnog staža biti manje aktivan.

No, nemalo su se u Centru za restrukturiranje i prodaju ovih dana iznenadili kada su na natječaju za prodaju dubrovačkih hotela Maestral, među 24 pristigle ponude, zaprimili i njegovu. Premda je Leko zadržao manjinske udjele u Expertusu, te u HUP-u Zagreb, u kojem je ostao i na poziciji predsjednika Nadzornog odbora, ponudu za Maestral predao je kao fizička osoba. Da i dalje ne miruje, Leko nam je i sam potvrdio. 

 

40 ponuda

mada neobvezujućih, bilo je u proteklom krugu

'Vidjet ćemo'
"Točno je, javili smo se za Maestral, no to još nije ozbiljna ponuda, to je samo pismo namjere, a hoće li biti i ponude, to još ne mogu reći sa sigurnošću. Vidjet ćemo kad za to dođe vrijeme", kazao je Leko, no nije ulazio u detalje i pojašnjenja zašto je ponudu CERP-u dostavio samostalno. Osim Leke, Poslovni dnevnik neslužbeno saznaje da je interes za kupnju 68,94 posto dionica dubrovačke hotelske kuće iskazao i češki J&T Capital Markets, koji se u prošlom, neuspjelom pokušaju privatizacije pojavio kao jedini ponuđač.

No, Upravno vijeće CERP-a ponudu je prije dva mjeseca odbilo iako je ona ispunjavala prvi uvjet koji se tiče minimalne cijene za dionice od 114 milijuna kuna. Sporna su bila "labava" jamstva za provođenje ulaganja u hotele, premda je visina koju je investitor predvidio bila prihvatljiva, gotovo 22 milijuna eura. 

Splasnuo interes
U ovom krugu prikupljanja neobvezujućih ponuda iskazan je znatno manji interes u usporedbi s procesom koji je vođen prošle godine, kada je pisma namjere dostavio dosad rekordan broj potencijalnih kupaca u nekom privatizacijskom procesu, čak 40.  Što se tiče drugog kruga, u kojemu će CERP prikupljati obvezujuće ponude za Maestral, on će uslijediti nakon što se odabere novi procjenitelj vrijednosti kompanije i utvrde uvjeti prodaje.  Sudeći prema dosadašnjoj praksi, ali i negodovanju koja su u vezi procjene vrijednosti Maestrala stizala s lokalne razine, objavu poziva za privatizaciju realno je očekivati u lipnju.

Komentirajte prvi

New Report

Close