HZZO je spor, pacijentima ostalo nedostupno 630 proizvoda

Autor: Poslovni dnevnik , 19. veljača 2023. u 08:00
Upitna je mogućnost opskrbe medicinskim i ortopedskim pomagalima za više od 200.000 pacijenata/M. Prpić/PIXSELL

Iako su pregovori za skupine inkontinencije i pomagala za kretanje završeni, i dalje nema naznake kada će predani zahtjevi biti obrađeni i odobreni.

Unatoč započetim pregovorima dobavljača medicinskih proizvoda s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, hrvatskim pacijentima i dalje je nedostupno više od 630 medicinskih pomagala s liste HZZO-a.

Prema podacima Hrvatske udruge poslodavaca, proizvođači i distributeri su poslali više od 1.500 zahtjeva za povećanje cijena medicinskih proizvoda i pomagala, što im je omogućeno izmjenom Pravilnika o mjerilima za stavljanje medicinskih proizvoda na osnovnu i dodatnu listu.

No, HUP-ova koordinacija za medicinske proizvode upozorava na izrazito sporu proceduru obrade zahtjeva, zbog čega je upitna mogućnost opskrbe medicinskim i ortopedskim pomagalima za više od 200.000 pacijenata.

“Jedini su pomaci napravljeni u skupini stoma pomagala i pomagala za probavni sustav te peritonejsku dijalizu za koje je Upravno vijeće HZZO-a prihvatilo podizanje cijena. Najpogođenije su osobe kojima trebaju proteze i invalidska kolica te pacijenti s problemom inkontinencije.

Kako sve ide sporo, ne može se očekivati brza normalizacija isporuke proizvoda”, kažu u HUP-u te podsjećaju da je HZZO obećao sastanke stručnih tijela na kojima će se raspravljati o pristiglim zahtjevima.

Iako su pregovori za skupine inkontinencije i pomagala za kretanje završeni, i dalje nema naznake kada će predani zahtjevi biti obrađeni i odobreni, a neke grupe pomagala još nemaju ni povratnu informaciju.

U HUP-u traže hitno povećanje cijena za sve skupine, uklanjanje mehanizma automatskog spuštanja cijene za svaku novu prijavu proizvoda, kao i promjenu standarda pomagala i uvrštenje novih vrsta pomagala za kategorije znatno ispod prosjeka EU. 

Komentirajte prvi

New Report

Close