HZZO izbjegao tužbe zbog kršenja Zakona

Autor: Marija Crnjak , 23. prosinac 2018. u 22:00
Dobavljači lijekova prijetili su upravnom tužbom/Sanjin Strukić/PIXSELL

Zavod je poništio odluku o određivanju cijena koju su donijeli suprotno Zakonu.

Poništenjem vlastite Odluke o provođenju javnog nadmetanja za utvrđivanje cijena lijekova, Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje izbjeglo je upravnu tužbu protiv HZZO-a zbog kršenja Zakona o lijekovima, koja ih je mogla skupo koštati.

Naime, kako je pisao Poslovni dnevnik pred osam dana, iako je novi Zakon o lijekovima stupio na snagu 22. studenog, Zavod je 27. studenog odlučio pokrenuti postupak određivanja cijena, i to po pravilnicima koji se s obzirom na izmijenjeni Zakon ne bi smjeli primjenjivati.

Stupanjem na snagu novog Zakona prestale su važiti odredbe starog Pravilnika o utvrđivanju cijena lijekova, a budući da u prijelaznim i završnim odredbama nije bila predviđena produžena primjena odredbi starog Pravilnika za vrijeme dok se ne donesu novi pravilnici, odredbe starog Pravilnika više se ne mogu primjenjivati.

Odluka je izazvala oštru reakciju dobavljača lijekova, koji su tražili ukidanje Odluke te najavili upravnu tužbu u slučaju da se referenciranje krene provoditi po staroj regulativi. 

Naši izvori uvjereni su da su u HZZO-u bili svjesni da krše zakon, a iz HZZO-a nam do danas nisu pojasnili kako to da su donijeli takvu odluku, ali ni zbog čega su je u četvrzak poništili. Dobili smo tek propćenje s Upravnog vijeća, sa šturom viješću o poništenju Odluke.

Komentirajte prvi

New Report

Close