“HZZO će opet postati bankomat za proračun”

Autor: Marija Crnjak , 12. srpanj 2017. u 14:05
Foto: Duško Jaramaz / Pixsell

Liječnici i poslodavci upozoravaju da je to put u netransparentnost financija u zdravstvu

Najava povratka Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje u državnu riznicu, o čemu ozbiljno razmišlja Vlada, prvenstveno Ministarstvo financija, naišla je na oštre kritike predstavnika strukovnih komora i poslodavaca u zdravstvu, koji upozoravaju da će potez značajno smanjiti transparentnost trošenja novca namijenjenog zdravstvu. Povratak u riznicu neki dan je u Saboru predložio HDZ-ov Ivan Šuker, bivši ministar financija koji se oštro protivio izlasku iz riznice prije dvije godine, a ništa protiv nije imao ni aktualni ministar Zdravko Marić. Njihovi su argumenti da se izdvajanjem iz riznice nije riješio dug u zdravstvu kako se najavljivalo, već je situacija još gora.

Naši sugovornici ističu da je Vlada pobrkala kruške i jabuke. Naime, izlazak HZZO-a iz riznice izborio je bivši ministar zdravlja Siniša Varga prvenstveno zbog uvođenja transparentnosti u financije, a smanjenje duga kanio je postići ukidanjem limita bolnicama i naplati prema izvršenoj usluzi, što je HDZ-ova vlada ukinula i vratila limite.

U Hrvatskoj liječničkoj komori smatraju da je “ponovni ulazak HZZO-a u riznicu inicijativa ‘dokazanih’ financijskih stručnjaka i ekonomskih eksperata koji žele u zdravstvu ponovo uspostaviti financijski obrazac netransparentnog djelovanja, u kojem bi financijskim inženjeringom lažno prikazivali stvarni državni deficit”. Ističu da djelovanje HZZO-a izvan riznice pruža mogućnost sveobuhvatnog konsolidiranja financijskog poslovanja u zdravstvenom sustavu, bolju i potpuniju kontrolu novčanih tijekova, objektivnije sagledavanje financijskog poslovanja. U Komori podsjećaju da najveći dio duga u zdravstvu predstavlja dug države prema HZZO-u, nastao zbog neplaćanja usluga koje je država obavezna plaćati iz općih poreza, što je oko 1,5-2 milijarde kuna godišnje. Upravo to otkriveno je izdvajanjem HZZO-a iz riznice. Dražen Jurković iz Udruge poslodavaca u zdravstvu smatra da vraćanje HZZO-a u riznicu ne može donijeti ništa dobro.

“Uz lošiju uslugu, doći će u pitanje i stabilnost sustava, jer će se zdravstvenim novcem krpati drugi dugovi”, ističe Jurković. Boji se da ćemo se vratiti u vrijeme kad je država svako malo sanirala »neefikasno zdravstvo«, iako je u međuvremenu postalo jasno da baš država svojim neplaćanjem generira taj dug.

Siniša Varga podsjeća da je zdravstveno osiguranje namjenski fond koji pripada pacijentima, a ne švedski stol ministra financija i rizničarke, a vraćanje HZZO-a u riznicu smatra dokazom da Vlada radi sve samo u korist krupnog kapitala i privatnih dobavljača, te pacijente zbog namjernih dugih liste čekanja preusmjerava u privatne klinike.     

Komentari (3)
Pogledajte sve

OGORČENA RADNICA HZMO-a: ‘Mi uhljebi? Potplaćeni grcamo u poslu! Miševi nam kradu hranu, a vi nas pljujete’

………….kad su zatvorili račun za primitke poreza za zdravstvo ………… novac je tekao prema
PRORAČUNU….. a onda je HZZO svaki mjesec na koljenima moljakao NOVCE za plaćanje faktura..
za bolnice , lijekove i ostalo…………
Odsklizali smo se na 300 dana neplaćanja…………..a bolnice na 900 dana neplaćanja……….
Pa da li je to rješenje???
Opet dati novac HDZ …!
Predsjenica će kupiti helikoptere., Marić će poslati novce Švicarskim bankama i raditi
tzv. racionalizacije u Proračunu, branitelji će graknuti za svako svoje izmišljeno pravo,
svi će nešto trebati…………..a mi ćemo i dalje biti-……ROBOVI BANAKA …i uzimati kredite
da platimo lijekove za pacijente ?!

Pa, DAJTE SLOŽITE VEĆ JEDANPUT logički matematiku za zdravstvo ……….

ovak na prvu, čini se da “nekima” baš ne odgovara da se vidi di nofci cure..

New Report

Close