HZMO računa na 2,8 mil. kuna od zapuštenih stanova

Autor: Marija Brnić , 09. prosinac 2018. u 22:00
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Riječ je o 14 stanova u nekoliko gradova koji su stečeni ponajviše 70-ih i 80-ih.

Pozornost je ovih dana izazvala objava natječaja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranja (HZMO) za prodaju četrnaest stanova u nekoliko hrvatskih gradova, no nije riječ o prvim pokušajima, a po svemu sudeći ćemo u idućoj godini svjedočiti novim sličnim oglasima HZMO-a.

Riječ je, naime, o stanovima koji su, kako kažu u HZMO-u, kao i ostali u njihovu vlasništvu stečeni ponajviše 1970-tih i 1980-tih, kada su pravni prednici Zavoda sudjelovali u gradnji tih objekata, odnosno njihovom sufinanciranju. Pored toga su im stanovi bili i dodjeljivani na korištenje i uporabu, a koji su potom stupanjem na snagu Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, postale vlasništvo HZMO-a.

Iz HZMO-a nisu u odgovoru na naš upit naveli točan podatak koliko u ovom trenutku imaju stanova u svom nekretninskom portfelju, no iz ranijih objava on je brojčano popriličan, čini ga gotovo 700 stanova na području cijele države. Dio stanova HZMO daje u zakup svojim zaposlenicima i umirovljenicima, dok stanovi koji se trenutno daju u prodaju nisu u funkciji.

Iz HZMO-a navode kako oglašeni stanovi nisu održavani, u lošem su stanju i nisu podobni za stanovanje ili davanje u najam. Iz službe za odnose s javnošću HZMO-a kažu kako obnova stanova i uređenje zahtijeva značajna financijska sredstva kojima Zavod ne raspolaže. Budući da za stanove koji nisu u funkciji HZMO plaća režijske i druge troškove, te oni predstavljaju financijski teret, logična je odluka da ih se počne rješavati. U nekim dosadašnjim pokušajima nije bilo interesa za ponuđene stanove, a aktualni natječaj otvoren je do 8. siječnja 2019.

U zatečenom stanju, po načelu viđeno-kupljeno nude se četiri stana u Pakracu, po tri u Puli i Osijeku, te dva u Zagrebu i po jedan u Virovitici i Otočcu. Riječ je o stanovima veličine između 25 i 66 četvornih metara, a budu li svi prodani, HZMO će uprihoditi najmanje 2,8 milijuna kuna. Ponude će se javno otvarati u sjedištu HZMO-a 15. siječnja, a neće se razmatrati one koje dostave građani ili tvrtke s poreznim dugom.

Komentirajte prvi

New Report

Close