HZMO poslodavcima od sutra nudi novu uslugu e-Kontrola

Autor: Poslovni dnevnik , 03. siječanj 2022. u 22:00
Poslodavci će elektronski dostavljati dokumentaciju za postupak kontrole podataka/M. Lukunić/PIXSELL

U Zavodu pojašnjavaju kako je e-Kontrola nadogradnji usluge elektroničkog poslovanja HZMO Lana za uspostavljanje svih vrsta prijava za vođenje matične evidencije HZMO-a.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje od 5. siječnja poslodavcima će omogućiti korištenje novog elektronskog sustava e-Kontrola.

Putem ove usluge poslodavci će, bilo da su pravne ili fizičke osobe, moći elektroničkim putem dostavljati dokumentaciju potrebnu za postupak kontrole podataka o kojima ovisi ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja, te preuzimati zapisnik o kontroli u elektroničkom obliku.

U Zavodu pojašnjavaju kako je e-Kontrola nadogradnji usluge elektroničkog poslovanja HZMO Lana za uspostavljanje svih vrsta prijava za vođenje matične evidencije HZMO-a.

Preciziraju kako će novu uslugu moći koristiti postojeći i novi korisnici, ovlaštene osobe obveznika koji su već registrirani ili se prvi put registriraju u elektroničku uslugu e-Prijave Lana, bez potrebe dolaska na šaltere HZMO-a.

Tako se, smatraju u Zavodu, ubrzava postupak kontrole podataka te smanjuju administrativni troškovi.

“Ovom uslugom dodatno moderniziramo proces kontrole podataka radi stvaranja pretpostavki za brže i jeftinije poslovno okruženje obveznicima doprinosa, pravnim i fizičkim osobama.

Unaprjeđenjem digitalnog poslovanja i proširenjem e-Usluga također aktivno pridonosimo temeljnom poslovnom cilju HZMO-a, odnosno bržem ostvarivanju prava na mirovinu svih budućih umirovljenika”, izjavio je ravnatelj Ivan Serdar iz čijeg resora poručuju kako e-Kontrola korisnicima osigurava jedinstven način obavještavanja o kontroli obveznika, digitalno prikupljanje i obradu propisane dokumentacije za kontrolu obveznika te izradu i dostavu zapisnika o kontroli obveznika u elektroničkom obliku.

Komentirajte prvi

New Report

Close