Kreće jedan od najvećih projekata u povijesti HZMO-a, bit će od velike koristi za građane

Autor: Suzana Varošanec , 07. ožujak 2020. u 09:02
Foto: Ivo Čagalj / Pixsell

Natječaj za prve dvije faze je završen, a za druge dvije očekuje se u zadnjem ovogodišnjem kvartalu.

Projekt imena Modernizacija IKT podrške Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) – ili eHZMO, prema riječima ravnatelja Ivana Serdara, jedan je od najvećih u povijesti ove institucije.

U komunikaciji Zavod koristi sve dostupne alate i kanale, no tradicionalni su zasad ipak zastupljeniji daleko više od modernih. “Veliki sustav svakodnevne obrade podataka Zavoda koji kontinuirano skrbi o više od 1,5 milijuna osiguranika, više od 1,2 milijuna korisnika mirovina i više od 150 tisuća korisnika doplatka za djecu (za više od 300 tisuća djece), nužno zahtijeva oslanjanje na moderne informacijsko-komunikacijske tehnologije.

Upravo zato smo pokrenuli projekt, a EU ga je prepoznao dodijelivši više od 144 mil. kuna bespovratno”, kaže Serdar. Kako dodaje, restrukturiranje administracije nužan je korak u poslovanju koji se pokreće ovim projektom, tim više što neki procesi datiraju od početka 80-ih godina i znatno su oslonjeni na koncept kolanja papirnate dokumentacije, dok aplikativna rješenja pokrivaju isključivo papirnati tijek procesa.

Natječaji za prve dvije faze projekta su završeni i u tijeku je evaluacija pristiglih ponuda, no za druge dvije faze – implementacija novog IT sustava za podršku temeljnim i potpornim procesima, očekuje se objava u zadnjem kvartalu i za to je osigurano 145,3 milijuna kuna.

Jačanje učinkovitosti
Projekt čije se otvaranje službeno najavljuje sljedećeg tjedna, tvrdi, značajno će utjecati na učinkovitost internih IT procesa, što će posljedično bitno povećati kvalitetu usluga prema svim korisnicima. “Laički govoreći, smanjit će papirologiju i birokraciju korisnicima u ostvarivanju prava putem novih i unaprijeđenih e-usluga.

1,5

milijuna osiguranika, više od 1,2 milijuna korisnika mirovina te više od 150 tisuća korisnika doplatka za djecu čine golem sustav čije podatke svakodnevno obrađuje HZMO

Potom će u potpunosti digitalizirati procese i dokumentaciju kroz naprednu sinergiju procesnog i dokumentacijskog dijela informacijskog sustava i time procese odvojiti od papirnate dokumentacije. Digitalizacijom ćemo transformirati postojeće procese i presložiti ih tako da se isti ili bolji rezultati postižu na znatno efikasniji način.

Također, težimo organizaciju bazirati na centrima kompetencija, neovisnim o geografskoj lokaciji, s jasnim nadležnostima i mjerenjem učinkovitosti i djelotvornosti i maksimalno iskoristiti IKT kao glavni alat transformacije, koji uklanja fizička ograničenja, automatizira, asistira, ubrzava i pojeftinjuje sustav”, pojašnjava Serdar.

Izazov javnog sektora
Koncept digitalizacije i centralizacije s unaprjeđenjem nužnim kako bi se povećala interna učinkovitost i kvaliteta usluga, po njemu je jedan od izazova u području javnog sektora u odnosu na privatni, iz kojeg je i sam Serdar prešao u Zavod koji bilježi bolje rezultate.

U 2019. podneseno je ukupno 264.557 zahtjeva za ostvarivanje mirovinskih prava, a riješenih je 271.147. Usporedno s tim, u 2018. podnesen je 245.041 zahtjev, a riješenih je 250.217. Navedeno, kaže Serdar, ukazuje da je zbog modernizacije procesa i poboljšanog sustava kontrole i izvještavanja vidljivo znatno smanjenje vremena potrebnog za rješavanje zahtjeva, od zaprimanja do konačnog rješenja, s time da se ovim projektom očekuju još bolji rezultati, koji su i mjerljivi.

Komentirajte prvi

New Report

Close