HZMO je osobi koja će upravljati našim mirovinama plaćao 20.000 kuna mjesečno

Autor: Valentina Wiesner / Večernji list , 07. kolovoz 2020. u 08:27
Foto: Željko Hladika/PIXSELL

Zanimljivo je da Visoki prekršajni sud u presudi navodi da je nedvojbeno utvrđena krivnja za prekršaj.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje plaćao je Renati Gecan Milek 20.000 kn mjesečno na ugovor o djelu od 1. srpnja 2019., ukupno 200.000 kn do nedavnog imenovanja u upravu Hrvatskog mirovinskog osiguravajućeg društva, piše Večernji list. Bez natječaja, uz objašnjenje da joj je referenca izrada Poslovnog plana za koji je plaćena. Druga joj je referenca prethodno iskustvo, a za jedino iskustvo u investicijskom društvu pravomoćno ju je osudio Visoki prekršajni sud RH 1. ožujka 2018. Ispostavlja se da su joj najveća preporuka za upravljanje našim mirovinama prekršaji vezani uz prekoračenje izloženosti imovine Raiffeisen Investa obveznicama Nexea.

– R. Gecan Milek od 1. srpnja 2019. vanjska je suradnica HZMO-a zadužena za razvoj i implementaciju strategije osnivanja MOD-a, izradu nacrta poslovnih politika, poslovnih planova i ostale aktivnosti. U skladu s tim sklopljen je ugovor o djelu na iznos od 20.000 kn mjesečno (neto), što je u skladu sa standardima financijske industrije, iskustvom i traženim referencama – potvrdili su u HZMO-u nakon opetovanog pitanja o honoriranju, tek nakon pozivanja na činjenicu da je posrijedi proračunski novac i javni interes. Ističu da zakon ne zahtijeva raspisivanje javnog natječaja za upravu MOD-a te da je Hanfa ustvrdila kako R. Gecan Milek ispunjava sve uvjete. Istina, Hanfa tako kaže iako je 2012. pokrenula protiv nje postupak na Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu koji je rezultirao pravomoćnom presudom 1. ožujka 2018., a ona i društvo su novčano kažnjeni: društvo s 50.000 kn, ona sa 10.000 kn. Regulator baš i nije bio preaktivan pa je dio optužnice otišao u zastaru. Iako je presudu za gotovo identičan postupak protiv odgovornih u drugom fondu Hanfa objavila na webu, ovu smo dobili tek na upit. Nisu je objavili jer je, kažu, postupak pokrenut prije osam godina, kad im Zakon o investicijskim fondovima nije nalagao objave.

– Tijekom cijelog postupka aktivno smo sudjelovali na svim ročištima te u konačnici pravno možemo uzeti u obzir samo konačnu presudu. Drugih prekršajnih ili kaznenih pravomoćnih presuda protiv gđe Gecan Milek nema – kažu u Hanfi. Zanimljivo je da Visoki prekršajni sud u presudi navodi da je nedvojbeno utvrđena krivnja za prekršaj, a okolnosti u žalbi nisu takve da bi se okrivljenici mogli ekskulpirati za prekršaje iz čl. 232. koji se odnose na poštivanje ograničenja ulaganja u vrijednosne papire istog izdavatelja, dok istodobno Hanfa to naziva tzv. pasivnim prekoračenjem.

>>Cijeli članak pročitajte OVDJE.

Komentari (1)
Pogledajte sve

bla bla bla poje(b)o vuk magare

New Report

Close