HZJZ objavio dvije nove važne izmjene, tiču se cijepljenjih i preboljelih

Autor: Poslovni.hr , 16. srpanj 2021. u 10:11
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Izuzeće od karantene i potrebe za PCR testiranjem asimptomatskih osoba produljuje se na devet mjeseci od dovršetka cijepljenja ili od početka bolesti.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nove izmjene prema kojima bi cijepljene osobe bile izuzete od testiranja na covid i karantene devet mjeseci nakon cijepljenja, umjesto dosadašnjih šest.

Kako se ističe u priopćenju objavljenom na mrežnim stranicama epidemiološke službe HZJZ-a, zdravstveni nadzor u karanteni/samoizolaciji bliskih kontakata produljuje se s dosadašnjih 10 na 14 dana od zadnjeg bliskog kontakta sa zaraženom osobom.

Takva je odluka donijeta uzimajući u obzir sve veću zastupljenost delta varijante u Hrvatskoj i u cijeloj Europi te blagi porast incidencije u Hrvatskoj.

Nadalje, uzimajući u obzir novije podatke o pretpostavljenom trajanju imuniteta nakon preboljenja i nakon cijepljenja te oskudne podatke iz praćenja trajnosti zaštite kod osoba koje su preboljele i učinkovitosti cjepiva kod osoba koje su cijepljene, nove su preporuke HZJZ-a da se izuzeće od karantene i potrebe za PCR testiranjem kod asimptomatskih cijepljenih osoba promjenjuje tek 14 dana nakon završetka cijepljenja a ne, kao do sad, odmah nakon završetka cijepljenja.

Također, izuzeće od karantene i potrebe za PCR testiranjem asimptomatskih osoba produljuje se na devet mjeseci od dovršetka cijepljenja ili od početka bolesti, a isto se kod asimptomatskih osoba koje su preboljele i primile jednu dozu cjepiva primjenjuje i na osobe koje su cjepivo primile unutar osam mjeseci od početka bolesti te vrijedi devet mjeseci od primitka cjepiva.

Komentirajte prvi

New Report

Close