HZJZ izdao detaljne upute o korona-mjerama u školama, evo što se sve mijenja

Autor: Poslovni.hr , 07. studeni 2021. u 09:47
Foto: Pixsell

Raspored sjedenja u učionicama također je nužno organizirati  da se ostvari što je mogući veći razmak između učenika.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) i Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavili su detaljne i ažurirane upute o korištenju maski u osnovnim i srednjim školama za učenike, djelatnike škola i vrtića te druge odrasle tijekom boravka ondje, a radi sprječavanja i suzbijanja covida-19.

U ažuriranim uputama navodi se u kojim su situacijama obvezne zaštitne maske: za učenike od 5. razreda osnovne škole nadalje tijekom cijelog boravka u školi i tijekom boravka u učionici, čak i kada je riječ o ustanovi u kojoj je razmak u učionicama između svih osoba (učenika, nastavnika i dr.) veći od 1,5 metra.

Također, maske su obvezne za učenike srednjih škola tijekom cijelog boravka u školi i tijekom boravka u učionici, čak i kada je riječ o ustanovi u kojoj je razmak u učionicama između svih osoba (učenika, nastavnika i dr.) veći od dva metra.

Maske su obvezne i za nastavnike, odgajatelje i druge djelatnike škola i dječjih vrtića, kao i roditelje i druge odrasle osobe tijekom cijelog boravka u školi i dječjem vrtiću i tijekom boravka u učionici odnosno odgojno-obrazovnoj grupi.

Iznimno, cijepljeni odgajatelji i učitelji razredne nastave, kao i odgajatelji i učitelji razredne nastave koji su unazad 12 mjeseci preboljeli covid-19 ne trebaju nositi masku kada borave u svojem razrednom odjelu odnosno u svojoj odgojno-obrazovnoj grupi.

Za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole (uključujući četvrti razred) kod prolaska zajedničkim prostorijama odnosno u svim situacijama kraćeg trajanja kada se učenici jednog razrednog odjela miješaju s učenicima drugog razrednog odjela (u učionici učenici do 4. razreda, uključujući četvrti razred), ne nose masku.

“Za vrijeme trajanja aktualne epidemiološke situacije nadležni lokalni stožer, na prijedlog ustanove i suglasnost osnivača, ne može odlučiti da za pojedinu školu učenici ne moraju nositi maske te da nastavnici u učionici ne trebaju nositi masku neovisno o razmaku”, istaknuto je.

Raspored sjedenja u učionicama također je nužno organizirati  da se ostvari što je mogući veći razmak između učenika.

Djeca rane i predškolske dobi, kao i učenici s teškoćama u razvoju koji svladavaju posebne programe, ne nose zaštitne maske.

Izuzet od obveze nošenja maske u školi može biti samo učenik i djelatnik čije zdravstveno stanje to onemogućuje, a navedeno utvrđuje nadležni školski liječnik za učenika ili obiteljski liječnik za djelatnika.

Maske nije potrebno nositi za vrijeme nastave tjelesne i zdravstvene kulture, drugih oblika tjelesne aktivnosti i za vrijeme objeda, stoji u ažuriranim uputama objavljenim 5. studenoga na internetskoj stranici HZJZ-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close