HŽ Cargo s novom aplikacijom ostvaruje uštede i za kupce i za zaposlenike, evo o čemu je riječ

Autor: Poslovni.hr , 10. lipanj 2022. u 11:00
Foto: HŽ Cargo

Radi se o rješenju kojeg je razvila domaća IT tvrtka, a HŽ Cargo ima ekskluzivno pravo korištenja u Hrvatskoj.

Nacionalni željeznički prijevoznik u teretnom prijevoz HŽ Cargo implementirao je RailPRO sustav kojim digitalizira i modernizira svoje poslovne procese, što omogućava značajne uštede i donosi konkretne prednosti za kupce i zaposlenike. Radi se o rješenju kojeg je razvila domaća IT tvrtka, a HŽ Cargo ima ekskluzivno pravo korištenja u Hrvatskoj.

Ključna novina novog sustava je mogućnost pregleda trenutnog stanja na terenu u realnom vremenu pa se tako u svakom trenutku zna gdje je koji vlak, koji teret se prevozi, u kojim količinama te kolika su eventualna kašnjenja. S tako detaljnim informacijama u realnom vremenu, ističu u HŽ Cargu, postiže se i optimalno upravljanje lokomotivama i vagonima te se smanjuje vrijeme tijekom kojeg je vozni park van funkcije. To rezultira smanjenjem ukupnih troškova te se povećava raspoloživost vozila za dodatne poslove.

Okretanje prema digitalizaciji i praćenju tereta postalo je važnije nego ikada, posebno kada se uzme u obzir transformacija globalnih lanaca opskrbe koja je učinila logistički posao izazovnijim nego ikad, uz sve veći pritisak da se isporuče brže i fleksibilnije usluge po konkurentnoj cijeni. Praćenje tereta postalo je ključni pokretač digitalnih inovacija u teretnoj industriji, a toga su svjesni u HŽ Cargu koji danas jedini ima ovaj sustav implementiran.

Povodom šest mjeseci aktivne primjene sustava, direktor HŽ Carga Dragan Marčinko je istaknuo kako HŽ Cargo prati trendove koji na prvo mjesto stavljaju važnost pravovremene informacije te digitalizaciju cjelokupnog poslovanja.

“Današnji kupci očekuju visoku razinu usluge – žele znati u stvarnom vremenu, gdje im je teret, kada će stići, odnosno žele pratiti svaku promjenu na planiranom putu. Ta vidljivost će pomoći podizanju konkurentnosti, a bolje praćenje moglo bi pomoći u vraćanju tereta prema željezničkom prijevozu. Naši najveći kupci danas imaju uvid u trenutno prometovanje vlakova i tereta, omogućen im je uvid u svu dokumentaciju, a sustav aktivno doprinosi i rastu radne produktivnosti. Sve je to u skladu s našim strateškim ciljem modernizacije cjelokupnog poslovanja, povećanja profitabilnosti i usmjeravanja ka suvremenom načinu poslovanja”, kaže Marčinko.

HŽ Cargo trenutno raspolaže sa 66 vlastitih lokomotiva čiji se podaci obrađuju i analiziraju u realnom vremenu, a sustav koristi 900 zaposlenika te se planira širenje. GPS uređaji su ugrađeni u sve aktivne lokomotive, ali i u službene automobil

Komentirajte prvi

New Report

Close