HŽ Cargo ostvario pozitivno poslovanje unatoč padu na tržištu

Autor: Ana Roksandić , 27. prosinac 2023. u 17:09
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Poslovanje HŽ Carga, nacionalnog operatera željezničkog teretnog prijevoza, bilo je opterećeno dodatnim neplaniranim troškovima, no ipak su na poslovnom planu u prvih devet mjeseci ove godine ostvareni stabilni i pozitivni rezultati. U HŽ Cargu stoga su zadovoljni ostvarenim rezultatima i naglašavaju da i dalje ostaju ključni stup teretnog prijevoza u Hrvatskoj.

Zbog geopolitičkih promjena, inflacije, recesije i poremećaja na energetskom tržištu prethodno razdoblje bilo je izazovno za domaćeg cargo operatera. Veliki investicijski ciklus u željezničku infrastrukturu diljem Hrvatske uzrokovao je zatvaranje pruga i operativne izazove za sve igrače na tržištu. Unatoč teškoćama, iz HŽ Cargo dodaju kako su ostvareni temeljni ciljevi stabilizacije poslovanja i zadržavanja trenutnih tržišnih udjela.
Značajan pad tržišta
Ukupni prihodi u promatranom razdoblju iznose 65,5 milijuna eura i veći su za 14 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Ostvarena je EBITDA od 5,9 milijuna eura, što je za 3,2 milijuna više u usporedbi s prošlom godinom. Smanjenje prijevoza na Ličkoj pruzi i povećani zatvori pruga uzrokovali su značajan pad tržišta te su sukladno tome i prihodi od usluga prijevoza robe HŽ Carga manji za četiri posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Unatoč značajnom padu općeg tržišta u iznosu od 9,7 posto u tonama i 11,6 posto u NTKM, HŽ Cargo zadržao je svoje tržišne udjele od 39 posto u tonama i 53 posto u NTKM.
„Tržište željezničkog teretnog prijevoza, koje je prošle godine imalo uzlazni trend, palo je na razinu 2021. godine. Iako su ulaganja u infrastrukturu nužna te ih pozdravljamo, potrebno je voditi računa o utjecaju zatvaranja pruga na krajnje korisnike“, upozorio je Dragan Marčinko, direktor HŽ Carga.
Marčinko je izjavio kako unatoč izazovima HŽ Cargo uspio ostvariti financijski rast i održati tržišne udjele. Smatra kako rezultati pokazuju potencijal tvrtke da postigne još veće uspjehe u stabilnijim uvjetima.
Usmjereni na zapošljavanje
HŽ Cargo uspješno je zaključio i Aneks Kolektivnom ugovoru sa sindikatima, što predstavlja važan korak u jačanju interne strukture za tvrtku s preko 900 zaposlenih. U 2024. godini strateški fokus HŽ Carga bit će usmjeren na tri ključne komponente – razvoj, zapošljavanje i modernizaciju kojima se želi osigurati dugoročna održivost i rast tvrtke.
Svi pozitivni financijski pokazatelji i strateški koraci su pripremili HŽ Cargo za ulazak u fazu strateškog partnerstva, a u HŽ Cargu vjeruju kako je to optimalna pozicija za uspješno prolaženje kroz ovaj ključni i nužni razvojni proces.
„HŽ Cargo pokazao je da se može i zna mijenjati, da ima svoje tržišno opravdanje i logiku te nastavlja s procesom transformacije“, dodao je za kraj Marčinko.

Komentirajte prvi

New Report

Close