HŽ Cargo i Končar-KEV sklopili ugovor za obnovu lokomotiva, produljuju im rok trajanja za još 14 godina

Autor: Poslovni.hr , 31. svibanj 2022. u 11:35
Foto: HŽ Cargo i Končar-KEV

Osim tehničkog unapređenja, posebna pažnja bit će posvećena uvjetima rada strojnog osoblja s obzirom na sigurnost i udobnost vožnje.

Nacionalni željeznički prijevoznik u teretnom prijevoz tvrtka HŽ Cargo potpisala je ugovor s tvrtkom Končar električna vozila za veliki popravak i modernizaciju (tiristorizaciju) lokomotiva serije 1141 vrijedan 14.375.000,00 kn. Suradnja ove dvije domaće tvrtke za cilj ima smanjiti troškove eksploatacije i održavanja lokomotiva te povećati pouzdanost i raspoloživost lokomotiva u prometu. Modernizacija će ujedno omogućiti još minimalno 14 godina korištenja lokomotiva, a osim tehničkog unapređenja, posebna pažnja bit će posvećena uvjetima rada strojnog osoblja s obzirom na sigurnost i udobnost vožnje.

Nakon modernizacije HŽ Cargo će dobiti lokomotive serije 1141 koje su 4-osovinske tiristorske lokomotive, satne snage 4080kW, stalne snage za vuču 3860 kW, uz napon kontaktnog voda od 25kV; 50Hz. Uz to, lokomotive će biti opremljene elektro-dinamičkom kočnicom trajne snage do 1740 kW s kontinuiranom regulacijom struje i koordinacijom sa pneumatskom kočnicom. Sistem regulacije glavnog elektromotornog pogona omogućit će automatsko održavanje zadane brzine lokomotive i nadzor nad svim sigurnosnim, zaštitnim i mjernim funkcijama lokomotive. U sklopu modernizacije ugradit će se i suvremeni sigurnosni i signalni sustavi lokomotive, odnosno novi autostop uređaj, sustav budnosti, sustav registracije događaja i RDU uređaj.

Unapređenje voznog parka HŽ Carga jedan je od strateških ciljeva tvrtke kako bi se povećala profitabilnost, kao i trend rasta ukupnih prihoda zabilježen u 2021, a nastavljen i u 2022. godini. Uz snažan rast produktivnosti, HŽ Cargo je povećao i prihod od prijevoza po radniku za 21 posto, a došlo je do značajnog rasta prevezenih tona, gotovo 14 posto.

“Unatoč izazovnim vremenima koji su velikim dijelom rezultat geopolitičke situacije u svijetu, ali i naših strukturalnih izazova, odlučili smo investirati u modernizaciju lokomotiva što će dugoročno utjecati na ostvarivanje željenih rezultata. Kroz ulaganja u vozni park, ali i infrastrukturu te naše zaposlenike planiramo zadržati pozitivan trend koji ostvarujemo već neko vrijeme”, istaknuo je direktor HŽ Carga Dragan Marčinko.

Popravak i modernizacija prve lokomotive trebali bi biti finalizirani 12 mjeseci od stupanja ugovora na snagu, dok bi druga lokomotiva trebala biti završena dva mjeseca nakon toga. Nakon popravka prve dvije lokomotive, HŽ Cargu će preostati veliki popravak još 15 lokomotiva, a cijeli proces unaprijeđena voznog parka željeznica ključan je segment za napredak hrvatskog gospodarstva.

Komentirajte prvi

New Report

Close