HUS nazire “tračak svjetla na kraju tunela”

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. listopad 2012. u 15:33
Ozren Matijašević, čelnik HUS-a (PXL)

“…ali plamičak je slab i mogao bi se lako ugasiti”

 Predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare da se "na kraju tunela mračnih gospodarskih pokazatelja ipak nazire tračak svjetla, ali plamičak je slab i mogao bi se lako ugasiti". Nadu u oporavak realnog sektora pobudili su statistički podaci koji pokazuju rast industrijske proizvodnje u kolovozu za 0,6 posto u odnosu na lanjski kolovoz, no svi ostali pokazatelji su porazni, primjerice nelikvidnost koja mjesečno raste po stopi od 500 milijuna kuna, te se od 2009. godine, kada je iznosila 16 milijardi kuna, sada popela na 44 milijarde kuna, kazao je Matijašević.

Kako bi se zaustavio trend pada životnog standarda HUS od Vlade traži poreznu reformu kojom će jače opteretiti one koji imaju više. Banke i financijske institucije trebalo bi više opteretiti porezima, a veći dio građana i poduzetnika osloboditi poreznog pritiska, naglasio je Matijašević. Predsjednik HUS-a pozdravio je usvajanje Zakona o financijskom poslovanju i predstečenoj nagodbi jer se time "dosljednom primjenom može riješiti rak-rana hrvatskog gospodarstva, odnosno nelikvidnost".

Za izlazak iz krize nije dovoljno samo ukloniti administrativne prepreke već i žurno stvoriti prihvatljive uvjete za gospodarske aktivnosti. Premda je nova Vlada najavljivala investicije veće od osam milijardi kuna, na njih se zasad samo čeka. No, pozitivan je primjer što se najzad krenulo u investicije vrijedne 866 milijuna kuna u vodnom gospodarstvu, zaključio je Matijašević te u privatnom sektoru pohvalio svijetli primjer "Plive" koja je najavila izgradnju pogona s novih 200 radnih mjesta.

Komentirajte prvi

New Report

Close