HUP želi više žena u upravama velikih tvrtki

Autor: Darko Bičak , 10. veljača 2020. u 22:00
Mentorica će biti i čelnica Siemensa Hrvatska Medeja Lončar/Davor Višnjić/PIXSELL

Sva istraživanja pokazuju da su tvrtke koje imaju uravnoteženu spolnu strukturu i na upravljačkim razinama su jednostavno uspješnije.

Premalu zastupljenost žena u na top menadžerskim pozicijama u hrvatskim tvrtkama želi poboljšati Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) kroz svoj projekt mentorstva.

Naime, HUP na platformi Baze poslovnih žena pokreće mentorski program za poslovne žene koje imaju potencijal i ambiciju napredovati u profesionalnoj karijeri te preuzeti seniorske i vodeće pozicije u tvrtkama.

Ciklus od 6 mjeseci
Kako pojašnjava Lea Šćrbec, voditeljica Baze žena HUP-a, mentorski ciklusi trajat će 6 mjeseci, a mentorice i mentori su uspješne žene i muškarci iz različitih područja, na pozicijama predsjednika ili članova Uprava vodećih kompanija i dio su vodstva HUP-ovih udruga. Iz HUP-a ističu da će tijekom procesa mentori u individualnim susretima i kontaktima davati smjernice za razvoj karijere i prenositi znanja koja smatraju važnim za poslovni uspjeh mentoriranoj osobi.

Kako ističe Gordana Deranja, predsjednica HUP-a, a koja će i sama biti mentorica, veća uključenost žena u upravljanje na svim razinama, kako u privatnom tako i u javnom sektoru, nikako nije u interesu samo žena.

Deranja

U procesu moraju sudjelovati žene i muškarci koji donose odluke.

“Organizacije koje imaju uravnoteženu spolnu strukturu i na upravljačkim razinama su jednostavno uspješnije i to redovito pokazuju brojna istraživanja. Žene ne mogu same ubrzati pozitivne promjene već u tome moraju aktivno sudjelovati i muškarci koji se nalaze na pozicijama na kojima se donose ključne odluke pa i one vezane uz davanje jednakih prilika, odnosno uključivanje žena i na te najviše razine”, kaže Deranja.

Mentorski program HUP-a imat će šestomjesečne cikluse u kojima se povezuje 15-tak uspješnih menadžerica i menadžera s poslovnim ženama na poziciji srednjeg menadžmenta, npr. voditeljice odjela/direktorice sektora, ali i poduzetnicama koje žele steći dodatna znanja.

Ugledna imena
U svakom ciklusu iznova će se birati mentori i mentorirane osobe, a po završetku će se pristupiti evaluaciji procesa koja će koristiti u povećanju učinkovitosti programa. U tijeku je natječaj za sve poslovne žene koje žele biti uključene u proces mentoriranja, a prijave su moguće do 17. veljače 2020.

Mentori prvog ciklusa HUP mentorskog programa su: Bojana Božanić, dopredsjednica HUP-Udruge novinskih izdavača i direktorica Lider media, Ivan Bračić, predsjednik HUP-Udruge malih i srednjih poduzetnika i osnivač tvrtke PIP, Gordana Deranja, predsjednica HUP-a i predsjednica Uprave Tehnomont, Boris Drilo, predsjednik HUP ICT Udruge i član Uprave Hrvatskog Telekoma, Mihael Furjan, predsjednik HUP-Udruge proizvođača lijekova i predsjednik Uprave Plive, Ivana Gažić, članica Odbora Baze žena i predsjednica Uprave Zagrebačke burze, Ana Hanžeković, članica HUP-Udruge novinskih izdavača i članica Uprave Hanza Medije, Medeja Lončar, članica Izvršnog odbora HUP-Udruge energetike i predsjednica Uprave Siemensa za Hrvatsku i Sloveniju.

Menadžerice će moderirati i Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca i član Stručne savjetodavne skupine Global Compact Ujedinjenih naroda, Ivica Mudrinić, član Odbora Baze žena i predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost, Marina Pulišić, predsjednica Vijeća članova HUP-a i članica Upravnog odbora Jadran Galenski Laboratorij, Maša Smokrović, dopredsjednica HUP-Udruge zdravstvene njege, rehabilitacije i socijalne skrbi i suvlasnica Ustanova za zdravstvenu njegu i rehabilitaciju ‘Helena Smokrović’ te Damir Zorić, predsjednik HUP-Udruge financijskog poslovanja i prokurist Uprave Euroherc osiguranja.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Izgleda da je u naslovu tipfeler. HUP ne želi više žena <span style=”text-decoration: underline;”>u</span> upravama velikih tvrtki, već <span style=”text-decoration: underline;”>pri</span>.

New Report

Close