HUP Vladi predlaže šest protukriznih mjera

Autor: Marija Brnić , 03. ožujak 2022. u 22:00
Damir Zorić, glavni ravnatelj Hrvatske udruge poslodavaca/S. Šimunović/PIXSELL

Potreban je, smatraju, prijelazan rok za prilagodbu poslovanja na sankcije, kao i pomoć u traženju alternativnih tržišta.

Kako bi smanjili štete uvođenja sankcija Rusiji, HUP je Vladi uputio prijedlog šest mjera. Nužne su kompenzacijske mjere, pa poslodavci podupiru inicijativu Hrvatskih izvoznika za osnivanje Fonda za sanaciju šteta u gospodarstvu na razini EU, no bude li to iziskivalo vremena za donošenje odluke, predlažu da Vlada sama osigura kompenzaciju troškova.

Potreban je, smatraju, prijelazan rok za prilagodbu poslovanja na sankcije, kao i pomoć u traženju alternativnih tržišta. I tu bi inicijativu bilo dobro pokrenuti na razini EU.

Iako je država brzo odreagirala u slučaju Sberbanke, HUP drži dobrodošlim moratorij na dospjele kredite na najmanje mjesec dana. Radi stvaranja panike za gospodarstvenike je važno da ih se uključi u donošenje odluka koje se tiču privatnog sektora, ne samo u vezi sankcija prema Rusiji, nego i prihvata izbjeglica.

Od Vlade očekuju i da se hitno uspostavi sustav informiranja o primjeni sankcija Rusiji, te web-stranica na kojoj bi im bio dostupan ažuriran popis kompanija obuhvaćenih sankcijama.

Sankcije su već pogodile tvrtke koje tamo izvoze, nekima je ugroženo cijelo poslovanje zbog nemogućnosti naplate i plasiranja narudžbi, na udaru su i oni koji nabavljaju sirovine iz Rusije, ali štete osjećaju i u turizmu.

Zbog rasta cijena energenata, upitno je, kažu u HUP-u, hoće li vladine antiinflacijske mjere koje stupaju na snagu 1. travnja biti dovoljne

Komentirajte prvi

New Report

Close