‘HUP se mora otvoriti, biti operativniji, a i korisniji svojim članovima’

Autor: Darko Bičak , 26. srpanj 2020. u 22:00
Mislav Balković; Petar Šimić/GORAN STANZL/ DAVOR VIŠNJIĆ/PIXSELL

‘Snagu djelovanja udruge značajno treba povećati kroz aktivaciju i veću uključenost njenoga članstva’, naglašavaju članovi sve snažnije Inicijative ‘HUP za HUP’.

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) ovih dana prolazi najveću krizu od svojeg osnutka 1993. godine te je u fazi značajnog restrukturiranja koje bi trebalo završiti izborom novog predsjednika/ce do kraja kolovoza.

Za razliku od nekih drugih strukovnih udruga poduzetnika, prije svega onih komorskih s obveznim članstvom i članarinom, HUP je dobrovoljna interesna udruga tvrtki koje se žele njoj priključiti. U proteklih 30-ak godina to je bila jedna od najstabilnijih organizacija ove vrste te nije bilo niti primisli, kako u javnosti tako niti u samoj udruzi, a bi moglo doći do nekog vrenja.

Kako to često biva u životu, situacija se počela komplicirati jednim sasvim bizarnim događajem koji je imao samo rubnih doticaja s funkcioniranjem HUP-a.

Protiv dugogodišnjeg zamjenika direktora HUP-a Bernarda Jakelića je sredinom ožujka Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova podnijela kaznenu prijavu zbog navodnog višegodišnjeg seksualnog uznemiravanja 10-ak djelatnica HUP-a koje su ga pak, navodno, anonimno prijavile Pravobraniteljici. Jakelić se odmah po objavi te vijesti povukao s funkcije i iz HUP-a.

No, kako je to bila novost i šok i za većinu HUP-ovaca, uzburkala se baza, tražila se informacije više, prije svega da li je to tko znao i možda zataškavao, a onda i pod kojim uvjetima je Jakelić otišao iz HUP? Stvari je dodatno “zakuhao” Petar Lovrić, nekada jedan od čelnika HUP-a koji je prije 10-ak godina napustio tu udrugu, a onda se krajem prošle godine ponovno u nju vratio, koji je optužio aktualno čelništvo HUP-a za zataškavanje seksualnog maltretiranja.

30

granskih udruga djeluje unutar HUP-a kao krovne dobrovoljne interesne udruge poslodavaca u našoj zemlji

To je dodatno uzburkalo situaciju u HUP-u, a koja je onda kulminirala nakon što je Lovrić, odnosno njegova tvrtka koja je i članica, prvi i jedini u povijesti te udruge isključen iz HUP-a. To je dovelo do općeg propitivanja regulative, prije svega Statuta, u HUP-u.

Nakon toga je izašlo na vidjelo da HUP zapravo nema više legalnog vodstva jer je predsjednici Gordani Deranji istekao mandat prije godinu dana, a prema postojećoj regulativi se više ne bi smjela kandirati.

Isto tako su krenulo optužbe prema glavnom direktoru Davoru Majetiću da je kršio pravila HUP-a svojim članstvom u više Nadzornih odbora tvrtki članica HUP-a, a što je prije desetak dana kulminiralo njegovom ostavkom i odlaskom iz HUP-a.

Vraćanje bazi

Nezadovoljstvo je krenulo iz najbrojnije HUP-ove udruge, one koje okuplja male i srednje poduzetnike, a koja je zahtijevala transparentniju organizaciju, jasna pravila i više utjecaja na odluke HUP-a. To se prije svega odnosilo na osnaživanje uloge članstva kroz davanje veće važnosti Skupštini udruge, a koja je do sada odlučivala samo o statutu.

Ključno tijelo HUP-a je Vijeće članova u kojem su predsjednici svih granskih udruga, njih 30-ak, ali možda i u većem broju predstavnici velikih tvrtki koje plaćaju najveću članarinu. Sve to je iznjedrilo inicijativu “HUP za HUP” koja su pokrenuli mali poduzetnici, ali su je vrlo brzo prihvatili i brojni drugi, uključujući i najveće tvrtke, te “pripadnici i simpatizeri” te inicijative sada čine gotovo dvije trećine članstva. Petar Šimić iz Primacošpeda, koji je jedan od čelnika ove inicijative, ističe da je nužno HUP “vratiti” članstvu i okrenuti udrugu bazi.

“Snagu djelovanja HUP-a značajno treba povećati kroz aktivaciju i veću uključenost članstva. S tim u vezi potrebno je poboljšati komunikaciju od i prema članstvu, demokratizirati, decentralizirati i učiniti transparentnim način donošenja i provedbi stavova i politika HUP-a.

Potrebno je moderniziranje i pokretanje strukturne izmjene Statuta HUP-a koje će omogućiti agilnije postupanje, jaču transparentnost i sinergijski odnos malih i velikih članova. Također je potrebno kontinuirano raditi na jačanju sinergije malih i velikih poduzetnika te poticanju dijaloga i suradnje među granskim udrugama. Nužno je i ojačati udrugu komunikacijski i procesno uvezati sva tijela HUP-a: granske udruge, Skupštinu HUP-a, Vijeće članica, Izvršni odbor i Savjet HUP-a”, kaže nam Šimić.

Na njegovom tragu je i Mislav Balković, dekan Algebre, koji ističe da je u HUP-u već 15-ak godina, a da se za ovu inicijativu odlučio jer želi bolji HUP.

“Već duže u HUP-u nedostaje komunikacije između vodstva i članstva te je teško artikulirati neke probleme koji se događaju u realnom sektoru na tijelima udruge. Smatram da se HUP mora otvoriti, biti operativniji, korisniji svojim članovima te postati relevantniji partner vladi i sindikatima, a u čemu treba pomoć više stručnih ljudi, konzultanata, analitičara i sličnih”, kaže Balković.

Prijedlozi za predsjednika/cu

Inicijativa će do kraja tjedna izaći i sa svojim prijedlogom za predsjednika/icu HUP-a, a to će biti gotovo sigurno netko od članova koji su nedavno ušli u Izvršni odbor: Petar Šimić, Boris Drilo iz HT-a, Igor Škrgatić iz BE-ON-a, Zdravko Plazonić iz MI Petasona, Pavo Ćorluka iz Zdravstvene ustanove Ćorluka, Mihael Furjan iz Plive, ili pak netko od suvlasnika Algebre – Hrvoje Balen ili Mislav Balković, a nije nemoguće da se na kraju tu pojavi i “glavni buntovnik” Petar Lovrić.

S obzirom na odnos snaga trenutno u HUP-u, gotovo je sigurno da će kandidat ove inicijative postati i novi predsjednik HUP-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close