HUP: Razvoj gospodarstva treba fokusirati na tri prioriteta

Autor: Darko Bičak , 23. svibanj 2023. u 07:00
Predsjednik HUP-a Mihael Furjan/MARKO PRPIĆ/PIXSELL

Hrvatska udruga poslodavaca održala 30. Dan poduzetnika.

Poduzetništvo je temelj razvoja svakog društva, ali za uspjeh mu je potrebna sinergija s politikom i sindikatima jer su u tom “zlatnom trokutu” jedni upućeni na druge, rečeno je na Danu poduzetnika koji se po 30. put u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) održao jučer u Zagrebu.

Mihael Furjan, predsjednik HUP-a, istaknuo je da je ovo najveća dobrovoljna udruga poslodavaca i poduzetnika u Hrvatskoj.

“Mi smo vodeći, ne samo po financijskim pokazateljima, nego i po ekološkoj i društvenoj odgovornosti za što dobivamo masu nagrada. Većina izvoznika dolazi upravo iz naših redova, a kroz 30 naših granskih udruga pokrivamo čitavi spektar hrvatskog gospodarstva.

Mi želimo konkuretnije poduzetnike u Hrvatskoj te promičemo interese naših granskih udruga. Zanimaju nas tri prioriteta – rasterećenje gospodarstva, radni odnosi i zadržavanje talenata te želimo bolje korištenje europskih fondova”, kazao je Furjan.

Na skupu su sudjelovali i predsjednik Republike Zoran Milanović te ministar gospodarstva Davor Filipović/M. Prpić/PIXSELL

Samo zajedništvo
Dodao je da HUP nije predložio smanjenje poreza na dobit nego poreza na rad jer im je interes veći dostupni prihod hrvatskih zaposlenika iz razloga što žele zadržati kvalitetne kadrove u našim tvrtkama koji će biti jamac daljnjeg razvoja.

“Mnogi misle da je ekonomija igra na nultu vrijednost, da netko mora izgubiti da bi netko drugi profitirao. Samo zajedništvo može dovesti do gospodarskog i općeg društvenog razvoja. Dobit je važna jer bez nje nema održivog razvoja koji će osigurati opstanak poslovanja.

Nužne su investicije kako bi bili konkurentni na razini Njemačke i drugih EU zemalja. Nisu problem ljudi, oni su jednako ili čak i više konkurentni nego tamo, ali problem je tehnologija, odnosno nedostatak kvalitetnih investicija”, kazao je Furjan.

Irena Weber, glavna direktorica HUP-a, istakla je da je većina poduzetnika u početku imala samo ideju koju su, uz puno rada i investicija, pretvorili u uspješan projekt – tvrtku koja omogućuju gospodarski rast, zaposlenost i društveni razvoj.

“Suradnja i povjerenje dionika su nužni za razvoj gospodarstva i društva u kojem će svi biti zadovoljni. Zbog toga moramo ponekad postavljati teška pitanja, tražiti bolne reforme bez kojih nećemo moći naprijed. Živimo u vremenima kada se globalna ekonomija vrlo brzo mijenja na krilima tehnološkog razvoja te je moramo pratiti te trendove ako želimo biti profitabilni i konkurentni”, kazala je Weber.

Upozorila je da naši komparativni konkurenti u središnjoj Europi rastu brže i bolje od nas te da mi po svim kriterijima sve više zaostajemo te da se to mora hitno preokrenuti. I Weber je istakla važnost razvoja i zadržavanje kvalitetne radne snage jer je bez nje nezamisliv bilo kakav razvoj i napredak.

Weber

Naši komparativni konkurenti u središnjoj Europi rastu brže i bolje od nas te po svim kriterijima sve više zaostajemo.

Nema jamstva uspjeha
Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja, ističe da poduzetnici stvaraju novu vrijednost koja je temelj razvoja društva, a da je put od ideje do uspješnog projekta jako dugačak i težak kojeg dobro poznaje svaki poduzetnik. Svi ostali vide samo konačni rezultat, uspješnu tvrtku.

Dodao je da je u Hrvatskoj veći problem od ocjenjivanja uspjeha odnos prema neuspjehu. “Gotovo i nema globalnog uspješnog poduzetnika koji u svojoj povijesti nije imao barem jedan fijasko i neuspjeh. Ne postoji alat koji bi uvijek i svima garantirao uspjeh. To treba gledati kao jednu školu za buduće djelovanje kako bi u konačnici došli do uspjeha”, kazao je ministar Filipović.

Skup je uveličao i predsjednik Republike Zoran Milanović koji je istaknuo da moramo razbijati stare zablude te uvoditi novitete u ekonomiju i društvo kako bi postigli veće stope rasta te dostigli usporedive zemlje u EU koje su nas odavno prestigle.

Komentirajte prvi

New Report

Close