HUP: Izmjena ZOR-a je naša neminovnost

Autor: Marija Brnić , 27. travanj 2020. u 22:00
Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca/Luka Stanzl/PIXSELL

HUP traži da se jasno uredi pitanje materijalnih obveza prema radnicima u takvim uvjetima smanjenja poslovanja, na koje oni nisu mogli utjecati.

Izmjene zakona o radu (ZOR) je neminovnost, čak ako se i nepokrenu u ovom trenutku, poručuju poslodavci, čiji su predstavnici uoči jučerašnjeg održavanjua sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća objavili sažetak svojih stavova koje smatraju u uvjetima ovih izvanrednih okolnosti pandemije koronavirusa potrebnim integrirati u regulatorni okvir.

Riječ je o nekima od zahtjeva koji su s njihove strane stizali i prije koronakrize, a za čiju je integraciju u zakon sada po HUP-u pravi trenutak. Ključno je, pak, uvesti u ZOR definiciju izvanrednih okolnosti koja sada ne postoji.

“U svibnju ističu paketi mjera Vlade, a to ne znači da će se okolnosti za gospodarstvo promijeniti još najmanje tri mjeseca. Ne može se očekivati da će poslodavci moći zadržati istu razinu plaća u svim djelatnostima kao i prije krize.

Do jeseni moramo početi pokretati gospodarski kotač i nitko ne može garantirati kako će s epidemiološkog stajališta izgledati to doba godine. Definicija izvanrednih okolnosti mora postojati”, ističe Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca.

HUP traži da se jasno uredi pitanje materijalnih obveza prema radnicima u takvim uvjetima smanjenja poslovanja, na koje oni nisu mogli utjecati. Za sindikate ni sada nije vrijeme za otvaranje te teme.

Komentirajte prvi

New Report

Close