HUP i Udruga ugostitelja iniciraju promjene

Autor: Poslovni dnevnik , 19. ožujak 2023. u 22:00
Sporazum o suradnji ima svrhu jačanja uloge ugostitelja u gospodarskom sustavu/D: Jaramaz/PIXSELL

Sporazum su potpisali potpredsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Zdravko Karna i glavna direktorica HUP-a Irena Weber.

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) i Nacionalna udruga ugostitelja potpisale su u petak sporazum o suradnji u svrhu jačanja uloge ugostitelja u gospodarskom sustavu.

Sporazum su potpisali potpredsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Zdravko Karna i glavna direktorica HUP-a Irena Weber. Glavni ciljevi suradnje su pokretanje zakonodavne inicijative i sudjelovanje u radu na izradi zakona i podzakonskih akata, zastupanje zajedničkih interesa pred tijelima javne uprave, sudjelovanje i praćenje donošenja propisa vezano uz EU zakonodavstvo te iniciranje projekata od zajedničkih interesa.

Ugostiteljski sektor, kako se navodi u priopćenju, već se duže vrijeme susreće s mnogim izazovima, poput brojnih administrativnih procedura, nedostatka radne snage, prevelikog poreznog opterećenja i dr.

U priopćenju iznose podatke da ugostiteljstvo u Hrvatskoj izravno zapošljava više od 60.000 radnika, a svako radno mjesto u ugostiteljstvu dodatno generira tri radna mjesta u povezanim djelatnostima što dovodi do broja od 180.000 radnika.

Uvjeti s kojima se danas suočava ova grana ekonomije gotovo isključivo ovisi o funkcioniranju jedinica lokalne samouprave te interesu i želji pojedinih jedinica lokalne samouprave za konstruktivnim dijalogom. Weber je kazala kako je HUP svjestan značaja ugostiteljstva u gospodarskom sustavu i zato želi svojim djelovanjem ukazati na probleme s kojima se suočavaju.

”Uvjereni smo kako će naša suradnja biti katalizator mnogih pozitivnih promjena u područjima od zajedničkog interesa”, rekla je Weber. Zdravko Karna je istaknuo kako je ugostiteljstvo podnijelo veliki teret krize u proteklih nekoliko godina.

Komentirajte prvi

New Report

Close