HUP i SSSH u sporazumu o linijskom cestovnom prijevozu

Autor: Ana Blašković , 05. svibanj 2021. u 21:59
Hrvoje Meštrović, HUP-Koordinacija javnolinijskog prijevoza putnikaJURICA GALOIĆ/PIXSELL

S obzirom na nedostatak radne snage, posebno vozača, sindikati i poslodavci su se obvezali na hitno započinjanje pregovora o kolektivnim ugovorima na razini poslodavaca u sektoru javnog linijskog prijevoza.

Predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca i Saveza samostalnih sindikata Hrvatske potpisali su Sporazum o razumijevanju za sektor javnog linijskog cestovnog prijevoza putnika. Cilj je razvoj daljnjeg bipartitnog dijaloga i zadržavanje 7000 radnika u tom sektoru. S obzirom na nedostatak radne snage, posebno vozača, sindikati i poslodavci su se obvezali na hitno započinjanje pregovora o kolektivnim ugovorima na razini poslodavaca u sektoru javnog linijskog prijevoza.

“Bitno je da se kroz pregovaranje na sektorskoj razini stvore uvjeti da se gotovo 7000 zaposlenih, u kojem su vozači možda najistaknutiji, zadrži u tom sektoru, te da se istovremeno povećaju materijalna i ostala prava zaposlenih”, rekao je predsjednik SSSH-a Mladen Novosel.

Mladen Vrdoljak, predsjednik HUP-Udruge prometa, rekao je da je pandemija pokazala koliko je promet bitan za funkcioniranje društva te da je došlo vrijeme kada se moraju urediti odnosi u prometu da se radnicima pruži sigurnost, a poslodavcima bolji uvjeti poslovanja. Hrvoje Meštrović iz HUP-Koordinacije javnolinijskog prijevoza putnika naglasio da se bez osigurane mobilnosti i kvalitetno uređenog prijevoza dodatno narušava opstanak ruralnih krajeva. “Prijevoznici i vozači obuhvaćeni ovim sporazumom pokrivaju 80 posto prijevoza lokalnog karaktera”, kaže Meštrović.

Komentirajte prvi

New Report

Close