Upozorenje za građane: Čuvajte se najnovije prijevare, koriste se sofisticirane metode koje lako zavaraju

Autor: Poslovni dnevnik , 30. siječanj 2023. u 10:34
Pokušaji prijevara najčešće se odvijaju putem lažne e-pošte, SMS poruka i lažnih internetskih stranica/K. Š. F./PIXSELL

Pokušaji prijevara najčešće se odvijaju putem lažne elektroničke pošte, SMS poruka i lažnih internetskih stranica.

Hrvatska udruga banaka (HUB) upozorila je u petak da su posljednjih nekoliko dana aktivne “phishing” kampanje koje ciljaju klijente hrvatskih banaka radi ostvarivanja financijske koristi i krađe podataka.

“Banke bilježe povećani broj zlonamjernih pokušaja prijevara svojih klijenata u kojima kriminalci nastoje putem elektroničke pošte i drugih kanala komunikacije vjerodostojno imitirati banke”, istaknuto je u HUB-ovom priopćenju.

Pokušaji prijevara najčešće se odvijaju putem lažne elektroničke pošte, SMS poruka i lažnih internetskih stranica, a sve je popraćeno zlonamjernim, sofisticiranim i vjerodostojnim korištenjem vizualnog identiteta banaka, kao i korištenjem adrese pošiljatelja koja izgleda legitimno.

Cilj kriminalaca je preuzimanje tajnih podataka klijenata banke poput korisničkog imena i zaporke, broja tokena i njegove jednokratne zaporke za prijavu na digitalne usluge banke, odnosno preuzimanje tajnih podataka kartica CVC/CVV broja.

O učestalosti lažnih (phishing) poruka upozorenje je objavila i Porezna uprava.​ Zaprimljen je veliki broj prijava o lažnim porukama​ u​ kojima se od​ porezn​ih obveznika traži uplata poreza ili se obavještavaju da im je odobren povrat, istaknuto je objavi na mrežnoj stranici Porezne uprave.

Komentirajte prvi

New Report

Close