HUB: Ako niste primili izračun konverzije, javite se banci

Autor: Poslovni.hr , 27. siječanj 2016. u 13:48
Foto: Thinkstock

Hrvatska udruga banaka poziva građane koji nisu potvrdili primitak izračuna konverzije kredita, da se jave svojim bankama.

Hrvatska udruga banaka poslala je priopćenje u kojemu je pozvala klijente, koji nisu potvrdili primitak izračuna konverzije kredita, da se jave svojim bankama kako bi se u propisanom roku mogli očitovati o prihvatu konverzije.

Na inicijativu banaka koje sudjeluju u postupku prinudne konverzije kredita denominiranih u kunama s valutnom klauzulom u CHF i kredita denominiranih u CHF, Hrvatska udruga banaka poziva klijente odnosnih banaka koji još uvijek iz bilo kojeg razloga na svojoj strani nisu potvrdili primitak preporučene pošiljke s propisanim izračunom konverzije da se jave svojoj banci radi urednog preuzimanja odnosne dokumentacije, kako bi u propisanom roku mogli odlučiti o prihvatu konverzije.

Banke skreću pažnju klijentima koji još nisu uredno potvrdili primitak izračuna konverzije da su one na temelju mjerodavnog propisa, najkasnije do 30. ožujka 2016., dužne izvijestiti Ministarstvo financija RH o konačnim rezultatima provedbe konverzije, uključujući i podatke o broju potrošača koji su prihvatili, odnosno o broju potrošača koji nisu prihvatili konverziju.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Koji točno članak Zakona o izmjeni i dopunama zakona o potrošačkom kreditiranju uvjetuje korisnika kredita da mora preuzeti izračun sa popratnom dokumentacijom?

Koji točno članak istog Zakona određuje vremenski rok u kojem korsinik kredita mora preuzeti izračun itd.? (Članak 19.e. točke 6. ” Ako potrošač ne prihvati izračun konverzije kredita ili ne sklopi s vjerovnikom sporazum iz članka 19.c stavka 1. točke 6. ovoga Zakona, otplata kredita nastavlja se prema važećim ugovorenim uvjetima i sukladno odredbama ovoga Zakona). Gdje točno piše bilo koji vremenski rok :)?

Članak 19.e. točke 5. u slučaju prihvata konverzije kredita, obvezuje se potrošač da po primitku izračuna mora u roku od 30 dana obavijestiti vjerovnika o prihvatu izračuna konverzije..

Dakle 😉

HUB bi da svi zaprime preporučenu poštu ili odu u banku po izračune jer tek od tog trenutka kreće rok od 30 dana.

Sukladno Zakonu imaš pravo na konverziju dok god to želiš/ako želiš sve dok ne preuzmeš bančinu pošiljku, a kad preuzmeš pošiljku štoperica krene sa odbrojavanjem…tik tak…tik tak

Ispravite me ako sam krivo povezao 😉 (par finti namjerno prešućujem)

Nije li za to kriva banka koja treba snositi materijalne posljedice?
zamislite da mali nesto niej na vrijeme dostavio…odu mu gace na bubanj taj tren (kamate, javni biljeznik, FINA, naknade za sve to ….) i od 100 Kn ode na 1000 odmah!

New Report

Close