HT ulazi u biznis s parkingom

Autor: Bernard Ivezić , 21. srpanj 2015. u 22:00
U konzorciju s HT-om su tvrtke RAO, Infoart grupa i ECCOS inženjering/Borna Filić/PIXSELL

Hoće li posao biti finaliziran odlučit će Državna komisija za kontrolu javne nabave, jer je žalbu predao Came Adriatic koji je 111.000 kuna jeftiniji.

Nakon što se Hrvatski telekom u financijskom izvješću za prvo  tromjesečje pohvalio da je najveći rast od ICT usluga ostvario od projekata povezanih s IP komunikacijama i izravnim bankarstvom, iz Nacionalnog parka Plitvice dolazi informacija kako je taj operater počeo raditi i na sustavima za naplatu parkiranja.

HT je na Plitvicama osvojio 2,11 milijuna kuna ukupno vrijedan posao postavljanja sustava ICT parking sustava koji će primati plaćanje SMS-om i karticama. Operater se tu pojavio kao nositelj konzorcija u kojem su tvrtke s velikim iskustvom u tom poslovanju: RAO, Infoart grupa i ECCOS inženjering. Hoće li posao biti finaliziran ili ne odlučit će Državna komisija za kontrolu javne nabave, jer je žalbu predala tvrtka Came Adriatic koja je parking sustav Rastovača-Hladovina spremna isporučiti 111 tisuća kuna jeftinije.

Pogreške u ponudi
NP Plitvice su u Odluci o odabiru pobjednika natječaja objasnile da tvrtka Came Adriatic nije popunila troškovnik na zadovoljavajući način. "Naručitelj je u troškovniku u koloni 4. naveo sljedeće: Broj stranice u ponudi na kojoj je vidljiva ponuđena karakteristika. Ponuditelj Came Adriatic d.o.o. nije u troškovniku popunio navedenu kolonu", stoji u odluci. Uz to, navodi se još da na jednom mjestu nisu upisani Podaci o usluzi/proizvodu koji ponuđač nudi. Sebastian Hrvatin, direktor Came Adriatica poručio je da ne želi ništa komentirati dok traje žalbeni postupak.

"Kako je žalbeni postupak još uvijek u tijeku nismo u mogućnosti komentirati i dati vam odgovor na pitanje ", kaže Hrvatin. Iz HT-a kažu da su u potpunosti zadovoljili sve uvjete definirane u natječajnoj dokumentaciji: "Našom ponudom dokazali kao najbolji ponuđač i pouzdan partner". Dodaju da je HT sudjelovao u postupku javne nabave sukladno tehničkim zahtjevima i natječajnoj dokumentaciji te se natjecao pod jednakim uvjetima kao i konkurenti.

U tom operateru pojašnjavaju da nije neobično što se šire na sve više različitih ICT poslova. U prvom tromjesečju su ICT portfelj usluga proširili s ponudom sustava za naplatu karata kao i sa rješenjima za upravljanje dokumentima. Posljednji veliki ICT posao grupe je 12 milijuna kuna vrijedna isporuka softvera za upravljanje javnom nabavom za Ministarstvo zdravlja. Taj je posao osvojila tvrtka kći HT-a Combis.

Nove usluge
"Vizija Hrvatskog telekoma je potpuno jasna – mi želimo biti lider koji pokreće online društvo i digitalno gospodarstvo u Hrvatskoj i regiji", naglašavaju u HT-u. Pojašnjavaju da se razvijaju u smjeru Fixed Mobile Cloud Convergence (FMCC) telekoma koji će iskoristiti svoje postojeće resurse i prednosti kako bi korisnicima ponudio nove ICT usluge.

"Stoga uz vodeću ulogu na području telekom usluga u Hrvatskoj, HT sa svojim partnerima snažno razvija i svoju ICT ponudu", navode iz HT-a. Prema posljednjim podacima HT je regionalni lider u ponudi usluga računarstva u oblaku s više od 20 atraktivnih ICT usluga od poslovnih aplikacija do sigurnosnih usluga. U izvješću za prvo tromjesečje ICT usluge su jedini dio temeljnog poslovanja HT-a u kojem kompanija bilježi rast, i to od 0,2 posto na 114 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close