HT nadomak pola milijuna korisnika digitalne televizije

Autor: Bernard Ivezić , 27. studeni 2018. u 22:01
EvoTV ima 10-godišnju koncesiju na tzv. MUX C i E pa jedini ima doseg od čak 94 posto kućanstava

HT bi 2018. mogao zaključiti sa 71.195 korisnika više i približiti bi se ‘magičnoj’ brojci od pola milijuna korisnika digitalne televizije.

Hrvatski telekom (HT) pretekao je operatere A1 Hrvatska i Odašiljače i veze te od Hrvatske pošte (HP) kupio jedinu uslugu digitalne televizije preko TV odašiljača na našem tržištu – EvoTV. HT i HP nisu objavili vrijednost akvizicije, a neslužbeno doznajemo da se kreće do iznosa od 10 milijuna eura.

Posao treba potvrditi telekomunikacijski regulator Hakom, a odluka se čeka u idućih mjesec dana. Bude li pozitivna, najkasnije s 31. prosinca HT će postati vlasnik EvoTV-a.
Ova kupnja HT-u bi omogućila daljnji rast korisničke baze u digitalnoj televiziji, koji je prestao rasti unazad godinu dana te se drži na 413.000. Kupnjom EvoTV-a, HT bi već ovu godinu zaključio s 71.195 korisnika više, odnosno približio bi se magičnih pola milijuna korisnika digitalne televizije. Operateru je to važno, jer njegov glavni konkurent A1 Hrvatska (bivši Vipnet), kontinuirano po kvartalima bilježi rast broja korisnika digitalne televizije. Treće tromjesečje zaključio je s 223.400 korisnika.

HT-u bi ova akvizicija otvorila i novu, jedinstvenu mogućnost. EvoTV startao je prije šest godina kao jedina usluga na tržištu, koja bez korištenja fiksnog ili mobilnog interneta, znači bilo kakve fiksne ili mobilne infrastrukture, nudi uslugu internetske, odnosno digitalne televizije na nivou IPTV-a. Znači, ne ovisi o raširenosti optike ili 5G-a već samo odašiljačima tvrtke OiV. Usto, EvoTV jedni ima desetogodišnju koncesiju na radiofrekvencijski spektar tzv. MUX C i E što je čini jedinom digitalnom televizijom s dosegom od 94 posto kućanstava u Hrvatskoj. Od kraja iduće godine EvoTV bit će još atraktivniji, jer će tada biti uveden DVB-T2, koji će omogućiti prijenos HD kvalitete slike što bi HT-u značajno odteretilo optičku i 5G infrastrukturu.

Davor Tomašković, predsjednik Uprave HT-a kaže da bi ovom akvizicijom poboljšali poziciju na rastućem PayTV tržištu. "Zahvaljujući načinu funkcioniranja i dostupnosti EvoTV usluge, našim korisnicima omogućit ćemo kvalitetan programski sadržaj u svakom kutku Hrvatske, a korisnicima EvoTV-a HT bi ponudio i gledanje najboljeg TV programa", kaže Tomašković.

Prema podacima Poslovne Hrvatske, tvrtka HP Produkcija u koju je HP sredinom ove godine prebacio poslovanje EvoTV-a, lani je imala prihod od 32,01 milijun kuna i bruto dobit od 1,33 milijuna kuna. HT je službeno objavio da je tvrtka, kad se u obzir uzmu svi pokazatelji, lani imala prihod od 57 milijuna kuna. Neslužbeno se komentira da u tom slučaju nije bilo dobiti već je ukupno poslovanje bilo u minusu. U tvrtki HP Produkcija zaposleno je 30 radnika. Iz HT-a ističu da bi nakon preuzimanja zadržali zaposlenike, da se korisnicima ne bi ništa mijenjalo već bi s vremenom dobili nove i bolje usluge, a i tvrtka HP Produkcija nastavila bi poslovati kao zaseban pravni subjekt.
Ivan Čulo, predsjednik Uprave HP-a pošte kaže da se žele fokusirati na temeljno poslovanje. "Zato smo donijeli smo odluku o prodaji usluge EvoTV kroz tvrtku kćer HP Produkciju", zaključuje Čulo. 
 

Komentirajte prvi

New Report

Close