HT grupa će preko Microsofta kupovati djelatnike iz Indije

Autor: Bernard Ivezić , 18. studeni 2019. u 12:07
Kostas Nebis, predsjednik uprave HT-a, koji u vlasništvu ima Combis, drugog najvećeg sistemskog integratora u Hrvatskoj PD

Kroz MS Acceleration Centar odmah dostupno 4000 IT stručnjaka.

Hrvatski telekom i njegova tvrtka kći Combis, drugi najveći sistemski integrator u Hrvatskoj, otklonili su glavnu prepreku svom rastu na IT tržištu. HT grupa, koja godišnje na hrvatskom IT tržištu uprihodi blizu 100 milijuna eura, ugovorila je s Microsoftom, globalno najvećom softverskom kompanijom, strateško partnerstvo u području outsourcinga programera.

Microsoft je inicijalno objavio da kroz MS Acceleration Centar HT-u na raspolaganje nudi 4000 programera i drugih IT stručnjaka u Indiji. U HT-u navode da ukupna brojka može biti daleko veća.

Ubrzanje digitalizacije

Saša Kramar, član uprave HT-a za poslovne korisnike kaže da žele ubrzati digitalizaciju Hrvatske te time i ekonomski razvoj države. “Dosad smo digitalizirali više od 30 posto svih poslovnih subjekata u Hrvatskoj, a u nove tehnologije investirali smo više od 7,5 milijardi kuna, što je vrijednost četiri Pelješka mosta. No želimo pojačati tempo”, naglašava Kramar.

Tatjana Skoko, direktorica Microsofta Hrvatska pojašnjava da će HT zahvaljujući MS Acceleration Centru na raspolaganju imati stručnjake kojih ovdje nema dovoljno te da će zahvaljujući tome moći ući u IT projekte bilo koje veličine i kompleksnosti. “To HT sada čini jedinstvenim ICT providerom u regiji”, kaže Skoko.

Prema podacima HUP ICT-a u domaćoj IT i telekom industriji lani je bio zaposlen 36.151 stručnjak, a do 2025. samo da bi se nastavio postojeći tempo rasta nedostajat će još 19.000 radnika. Dakako, uglavnom IT stručnjaka.

Unatoč velikoj potražnji, plaćama i pogodnostima koje su daleko iznad državnog prosjeka, kao i unatoč činjenici da je ICT industrija, mahom softveraši, lani otvorila 9180 novih radnih mjesta, domaći IT stručnjaci i dalje odlaze u inozemstvo. Nedostatak programera kronična je prepreka rastu za IT tvrtke u Hrvatskoj unazad tri godine.

Po prvi put je to postalo vidljivo 2016. godine, kad je iz Hrvatske zbog boljih primanja otišlo 1000 programera više nego što ih je izašlo iz obrazovnog sustava.

 

100 milijuna

eura dosadašnji je prihod
HT grupe u segmentu IT-a

Tada je hrvatsko tržište rada ukupno napustilo 4000 programera. No, taj je problem bio izražen i prije. Prema DZS-u, od 2011. do 2014. godine iz Hrvatske je iščezlo čak 10.000 programera. U godinama koje su uslijedile te su se brojke povećavale za dodatnih tisuću godišnje.

Primjerice, 2015. za 3000 programera, a spomenute 2016. za njih 4000 pa je sada ukupna brojka onih koji su otišli navodno veća od 20.000.

To je toliko bolna tema za IT industriju da posljednje dvije-tri godine gotovo pa i ne izlaze statistike o tome koliko programera odlazi iz države.

Svi tenderi

Jerko Dumanić, direktor sektora marketinga poslovnih korisnika HT-a kaže da je stoga glavna prednost strateškog partnerstva s Microsoftom što im nedostatak programera i IT stručnjaka u Hrvatskoj više nije prepreka u poslovanju.

“Do sada smo imali ograničenja na volumen poslova koje možemo prihvatiti, jer u Hrvatskoj nema dovoljno kadrova da bi se svi potencijalni poslovi mogli realizirati. Sada je ta prepreka otklonjena, i takoreći, možemo se javljati na svaki natječaj jer nas u broju kadrova može namiriti Microsoft kroz svoju mrežu u Indiji”, zaključuje Dumanić.

Komentari (5)
Pogledajte sve

Romel, 18.11.2019. u 20:31
imati stručnjake kojih ovdje nema dovoljno

HDZSDP ne radi kako treba.
Treba više raditi.
I više novaca poslati u Njemačku.

Hrvati će financirati natječaje na koje će se javljati HT za koje će raditi Indijci. A profit od HT-a ići u Njemačku. Prekrasan aranžman za Hrvatski narod koji od toga nema nikakve koristi. Ove ostale priče su za malu djecu da su naj naj, a sve van gradova nema ni 3G, a kamoli ovaj šta hvale 5G.

Znači bolje da se iseli još novih valova programera nego da dignu plaće. Pa ćemo biti zemlja bez IT sektora. Jer najlakše je uzet indijce nego platiti hrvatu plaću, neka si hrvat traži plaću u EU. To je zaključak HT-a.

Ćlanak je pun pretjerivanja Kakvih 25000 IT stručnjaka će faliti, pa nema niti 100 oglasa za IT na portalima za poslove.. Recite radije istinu, HT će nastaviti sa outsorucanjem jer tamo programeri rade za kikiriki. A ne bi se sjetili da poprave osnovnu Internet vezu u manjim mjestima koja je vlo loša. Bit če da misle su preplatili kad su preuzimali HT, a mi mislimo da su premalo platili

New Report

Close