HT bi od 2020. mogao prepoloviti investicije

Autor: Bernard Ivezić , 10. rujan 2018. u 07:48
Foto: M. Lukunić/PIXSELL

Naknada za pravo puta je 400 milijuna kuna godišnje, pola iznosa ide privatnim osobama, a pola lokalcima.

Hrvatski telekom je najavio kako će od 2020. prepoloviti godišnji tempo investicija, ako drža-va ne prijeđe s riječi na djela po pitanju parafiskalnih nameta – ako se ne promijene pravila naplate i iznosi naknada za pravo puta. HT godišnje investira 25% svog prihoda, koji se kreće oko milijarde eura, a taj će iznos smanjiti na 15% godišnje.

Davor Tomašković, predsjednik Uprave HT-a u Splitu je naglasio da odgovorno tvrdi kako ovog tempa investicija više neće biti ako se stanje ne promijeni.

"Da me krivo ne razumijete, nama su svi od premijera preko ministara i drugih političkih aktera naglasili da razumiju situaciju, da razumiju da bi se nakna-de i model naplate prava puta trebao mijenjati, i mi to smatramo pozitivnim. Nažalost ništa se u praksi nije promijenilo", kaže Tomašković. 

 

17,6 posto

povećao je HT svoje investicije u 2017. godini

Dodaje da HT neće zbog toga podizati tužbe, ići u izvlašćivanja vlasnika zemljišta kroz koje prolazi njihova infrastruktura, a kojima zbog trenutačnih propisa i po pet puta kroz tu naknadu preplaćuju tržišnu vrijednost te imovine, ali da će o tome razgovarati. "Naknada za pravo puta je na razini od 400 milijuna kuna godišnje, oko pola tog iznosa ide privatnim osobama, a druga polovica jedinicama lokalne samouprave za koje se smatra da im je to važan izvor prihoda. No, mi smo istražili – i nije, u pravilu od toga zarade manje od 1% budžeta, a najsiromašnija općina Prgomet od toga dobije, najviše, i to svega 3,5% budžeta", kaže Tomašković.

Dodaje da je HT zadnje tri godine povećavao investicije. U 2016. godini u prvom polugodištu investirao je 645 milijuna kuna. Lani je to po-većao za 17,6 posto na 759 milijuna kuna, a ove godine u prvom polugodištu za 8,3 posto na 822 milijuna kuna.

"Mi se obvezujemo da ćemo u idućih godinu dana uložiti još milijardu kuna u takozvanu hibridnu, fiksno-mobilnu mrežu, koja će takoreći u svim dijelovima RH omogućiti brzine interneta od 20 Mbps na više, a Magenta1 korisnicima tu ćemo minimalnu brzinu ga-rantirati", kaže Tomašković.

Maruška Vizek, ravnateljica Ekonomskog instituta dodala je da je njihova analiza pokazala da HT jedini u Hrvatskoj plaća pravo puta i da ga se tako diskriminira u odnosu na ostale telekome, ali i druge državne tvrtke. Ta se naknada plaća samo za tele-kome ne i za tvrtke koje provode plin, struju ili vodu.

"Također, otkrili smo da je ta naknada u slučaju poljoprivrednog zemljišta i do pet puta veća od tržišne vrijednosti tog zemljišta, a u slučaju šuma dva i pol puta veća itd", kaže Maruška Vizek. 

Komentari (3)
Pogledajte sve

Možda bi došli do novca da povučete onih 200 mil eur koje ste dali DTu sa 0% kamate. No shvaćam vas ja, treba hraniti sirotinju u Njemačkoj.

ako neće investirati, onda će sigurrno dijeliti izdašne dividende, oko 3kn/godinu,
uopće me ne čudi onakvo ponašanje Andreje i Junckera, mi sve moramo dati strancima što god oni dotaknu
http://hr.n1info.com/a255906/Svijet/Svijet/VIDEO/Urnebesni-Juncker-prodao-foru-Plenkovicu-pogledajte-kako-mu-se-prisuljao-i-sto-je-naprav.html

Ajde dosta vise PR-a za HT. Sad bar znamo zašto je anemični hodočastio kancelarki nedavno.

Ne da im treba dati pravo puta, nego im treba naplatiti 3 puta vise jer su za džabe oteli 80% telekom infrastrukture, jer su monopolist i jer koče i zaustavljaju privatne investicije u telekom sektoru.

New Report

Close