HS Produkt postaje većinski vlasnik Karlovačke banke

Autor: Ana Blašković , 25. rujan 2013. u 22:00
KABA je pala ispod zakonskog minimuma adekvatnosti kapitala/Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Povećanje kapitala ići će u dvije faze: u prvoj će HS Produkt uplatiti 7,5 mil. eura, a potom još 2,5 milijuna.

Za razliku od Centar banke, koja je nakon neuspjele dokapitalizacije stavila ključ u bravu, dioničari Karlovačke banke odlučili su ipak otvoriti vrata strateškom ulagaču. Nakon ljetošnjih razgovora u kojima je iskazan inicijalni interes, u srijedu je formaliziran dogovor dioničara te u banku ulazi karlovačka tvrtka HS Produkt, koja će uložiti 10 milijuna eura, doznaje Poslovni dnevnik.

 

5godina

je razdoblje u kojem novi vlasnik očekuje profit

Novi vlasnik banke koja je u protekle dvije godine uspješno prebrodila skandale s pritvaranjem većinskog vlasnika, kao i izvanredne nadzore regulatora, dao je postojećim dioničarima ponudu za dokapitalizaciju po 10 kuna za dionicu, što je tek desetina nominalne vrijednosti. Pristavši na ponudu, dioničari banke, među kojima su poznata poduzetnička i sportska imena, od Sandija Šole, ujaka Marijana (Europatrade) i Mate Šarića (PromMat), nogometaša Darija Šimića, do nekadašnje manekenke Tatjane Dragović i bivšeg vlasnika City Expressa Borisa Vidića, povukli su banku s ruba u zadnji čas.

Hitni nalog HNB-a
Čišćenje portfelja i rezervacije gurnuli su Karlovačku banku na kraju lipnja ispod zakonskog minimuma kapitala od 12 posto. S padom adekvatnosti kapitala na 10,15 posto i polugodišnjim gubitkom od 21,5 milijun kuna, banka se našla pod supervizorskim mjerama HNB-a, među kojima je i hitna dokapitalizacija. Na skupštini u proljeće glavni su se dioničari obvezali na financijsku injekciju od 20 milijuna kuna. Kad je, međutim, potkraj lipnja došlo vrijeme za konkretnu uplatu, vlasnici su se povukli, pa su skupštinske odluke stavljene izvan snage. Budući da su se pregovori s HS Produktom odvijali paralelno s dioničarskom dramom u Centar banci, izgledno je da je sudbina banke iz Zagreba u kojoj će vlasnici izgubiti sve u stečaju utjecala na odluke u Karlovcu.

Pola milijarde kuna prihoda
Poznavatelji prilika vezanih uz Karlovačku banku smatraju da je ulazak HS Produkta u vlasništvo strateški pametan potez koji će dugoročno stabilizirati tu jaku regionalnu banku. Dokapitalizacija od 10 milijuna eura, doznajemo, ići će u dvije faze: u prvoj će uplatiti 7,5 milijuna eura, a u drugom koraku još 2,5 milijuna eura. Budući vlasnik navodno je dao do znanja da očekuje stabilizaciju i profitabilno poslovanje u dugom roku između tri i pet godina.Zahvaljujući 15-godišnjem ugovoru s američkim Springfieldom o opskrbi tržišta SAD-a, HS Produkt jedan je od najjačih domaćih izvoznika. Prošlogodišnji prihod dosegnuo je gotovo pola milijarde kuna, a neto dobit 173,5 milijuna kuna. U usporedbi s ranijim godinama, rast prihoda i dobiti je dvoznamenkast. 

Komentari (4)
Pogledajte sve

sada Marko mora graditi još jednu grobnicu

Nadam se da ne, ali čim se počinje s takvim (politički motiviranim?) akrobacijama koje nemaju veze s core businessom, rijetko kad ispadne dobro

Ne, kol.Mister, upravo suptotno

Početak kraja HS Produkta?

New Report

Close