Hrvatske šume objavljuju natječaj za raspodjelu najvrjednije sirovine

Autor: Marija Brnić , 22. veljača 2023. u 07:00
Promjena modela godišnjih kvota izvediva je tek promjenom Pisma razumijevanja/Shutterstock

Bitnih promjena u sustavu kvota u načelu neće biti.

Hrvatske šume (HŠ) objavit će do kraja ovog ili početkom idućeg tjedna natječaj za raspodjelu drvne sirovine za ovu godinu, natječaj čija je objava umjesto jesenas ostala na čekanju zbog provođenja savjetovanja s javnošću.

Takvo postupanje državne tvrtke koja upravlja najvrednijom sirovinom potpuna je novina u ovom postupku, kojeg inače prate brojne kritike i nezadovoljstvo.

Očekivano odbijanje
No, bitnih promjena u sustavu kvota u ovoj godini u načelu neće biti, jer je odbijen najveći dio prijedloga i zahtjeva za korekcijama uočenih slabosti u postojećem sustavu koje su uputili poduzetnici.

Točnije, od pristiglih 123 prijedloga prihvaćeno je tek njih šest, te djelomično dva. Od preostalog broja jedan manji dio, 30-ak, primljeno je na znanje.Tako velik broj odbijenica među proizvođačima koji su sudjelovali nije neočekivan.

Kako je i iz samih odgovora Hrvatskih šuma vidljivo, promjena modela godišnjih kvota izvediva je tek promjenom Pisma razumijevanja za ugovaranje okvirnih i godišnjih ugovora za kupoprodaju trupaca, temeljnog dokumenta koji je zaključen između predstavnika Udruženja drvno-prerađivačke industrije pri HGK-u i Hrvatskih šuma još 2017. i na snazi je deset godina.

123

prijedloga pristiglo je u javnu raspravu, a prihvaćeno ih je šest

U najvećem broju odgovora koji su zaključeni s “primljeno na znanje” stoji kako će prijedlozi biti razmatrani kroz postupak promjene Pisma razumijevanja. No, upravo se na činjenicu da su se u međuvremenu okolnosti promijenile, te da se pravila utvrđena Pismom razumijevanja ne poštuju odnosio značajan dio reakcija u ovoj javnoj raspravi.

Među onima koji su “primljeni na znanje” i prijedlog je Ivića Pašalića, vlasnika Mundus Viridisa, koji je u osvrtu na tekst za javni poziv HŠ-a ukazao kako su pojedine odredbe čak u suprotnosti s Pismom razumijevanja, premda se radi o polaznom dokumentu za natječaj.

Pašalić, koji je bio jako angažiran kada se pregovaralo o Pismu razumijevanja, apelirao je među ostalim i da se prije konačne objave natječaja najprije korigira taj temeljni dokument, te krene u raspravu o daljnjem unapređenju sustava prodaje, uključujući da to bude i kroz zakon, s obzirom na to da je raspodjela drvne sirovine od nacionalne važnosti.

Za Pašalića, koji je u međuvremenu postigao upravo ono što se i ciljalo Pismom razumijevanja, a to je povećanje proizvodnje s većom dodanom vrijednošću, vrijeme je da se uz osam razreda dovršenosti proizvoda uvede i novi, deveti razred “Namještaj s identitetom”, za koji bi bio omogućen pristup potrebnoj količini sirovine.

Rampa kritičarima
Uz Pašalića, vlastiti brend namještaja razvilo je još nekoliko hrvatskih proizvođača, koji također dijele problem nedostatka sirovine i uklopili bi se u ovaj razred, no Hrvatske šume zasad o tome ne razmišljaju.

To će se, ističu u odgovoru, razmotriti kroz pregovore o izmjenama i dopunama Pisma razumijevanja. Nije moguće ni redefiniranje razreda dovršenosti, što traži veliki broj proizvođača, od paleta i drvene ambalaže do lijesova od masivnog drva. Na izmjene kojima bi imao pravo na veće količine sirovine ne može računati ni poduzetnik Josipa Samaržije iz Brinja, koji se iz razreda najniže dovršenosti nakon investicija podigao do šestog razreda, u kojemu je proizvodnja peleta, no HŠ ostaje pri tomu da kupci s okvirnim i godišnjim ugovorima ne stječu s povećanjem razreda dovršenosti i pravo na dodatne količine za novi razred.

Odbačeni su i gotovo svi prijedlozi najglasnijih kritičara modela, odnosno odudaranja od primjene Pisma razumijevanja, Nikole Požgaja i proizvođača parketa Bauwerk Group Hrvatska, od povratka na odredbe Pisma razumijevanja do odustajanja od njegove prakse i potpune liberalizacije. I najveći broj prijedloga obrtnika čekat će pregovore o izmjeni Pisma razumijevanja. Kada će to biti, zasad nije poznato.

Natječaj za ovogodišnju raspodjelu sirovine i potom zaključenje ugovora trebao bi u cijelosti biti okončani do kraja ožujka, a do tada su na snazi uvjeti za prvi prošlogodišnji kvartal.

Komentirajte prvi

New Report

Close