Zeleno gospodarstvo
Kvalitetan partner i sustav

Hrvatsku zahvatio trend nadogradnje solarnih elektrana: na režijama već štede 1500 eura, a sad će i više

Vlasnici solarnih elektrana za kućanstva mogu od 2023. na godišnjoj razini proizvesti više energije nego što potroše, što do tada nije bilo dopušteno.

Poslovni dnevnik
27. lipanj 2024. u 07:11
Miroslav Horvat iz Međimurja prije dvije godine je na krov kuće postavio solarnu elektranu, sada je dograđuje s još 10 panela/PD

Trend nadogradnje, odnosno povećanja snage postojećih solarnih elektrana sve je izraženiji u Hrvatskoj. Zakonska regulativa je do 2023. godine sprječavala vlasnike solarnih elektrana za kućanstva da na godišnjoj razini proizvedu više energije nego što potroše, no sada je to zakonski dopušteno, što je otvorilo mogućnosti nadogradnje solarnih elektrana za sve postojeće vlasnike.

Miroslav Horvat iz Međimurja prije dvije godine je na krov svoje obiteljske kuće postavio solarnu elektranu. Ugradio je 15 panela ukupne snage oko 6 kWp sa željom da smanji troškove koje je njegova obitelj imala za električnu energiju.

“Intencija je bila i da dio troškova za grijanje na prirodni plin smanjimo tako što bismo se prebacili na jedan od modela grijanja i dogrijavanja na električnu energiju. Za tu namjenu dodatno smo instalirali klima-uređaj, infracrvene grijalice te bojler za vodu. Instaliranjem elektrane te spomenutim promjenama u zagrijavanju prostora i vode godišnje uštedimo oko 1500 eura”, kaže naš sugovornik.

Izračunajte koliko vi možete uštedjeti ugradnjom solarne elektrane kroz period od 30 godina njenog rada:

Foto: PD

Vodeća tvrtka u Hrvatskoj najbolji je izbor za nadogradnju

U međuvremenu je u kući instalirao još jedan klima-uređaj, a planira kupiti i električni automobil koji bi punio kod kuće te tako na troškovima za benzin očekuje uštedu od oko 1300 eura godišnje. Zbog očekivanog povećanja potrošnje električne energije Miroslav se odlučio na nadogradnju svoje elektrane.

Trenutno je u postupku realizacije projekta dogradnje još 10 panela s kojima će ukupna snaga elektrane iznositi oko 10 kWp. Kažu da za sad proces ide ugovorenom dinamikom. Pri tome Miroslav ističe mikroinverterski sustav za koji su se odlučili nakon što su sve o toj temi proučili na internetu te obavili konzultacija sa stručnjacima iz ENNA Opskrbe koja nudi solarne elektrane s najboljom opremom i mikroinverterima.

“Budući da naša elektrana radi besprijekorno i da do sada nismo imali nikakvih problema, odlučili smo se za nastavak suradnje s ENNA Opskrbom. ENNA je svoj ugovorni dio pri ugradnji i instalaciji s modelom ‘ključ u ruke’ i 10-godišnjom policom osiguranja odradila profesionalno i stvarno nemam primjedbi nego samo pohvale na njihov rad”, kaže Miroslav.

Mikroinverteri pojednostavljuju nadogradnju postojećih solarnih elektrana

Inverter je centralizirani uređaj koji se obično postavlja na zid kuće ili u garažu. Bez obzira na broj panela na krovu, koristi se jedan inverter za sve solarne ploče u sustavu, dok su mikroinverteri manji uređaji koji se postavljaju na poleđine solarnih panela. Mikroinverteri zasebno pretvaraju jednosmjernu struju proizvedenu u solarnim panelima u izmjeničnu struju, što znači da paneli mogu raditi neovisno od drugih u sustavu.

U sustavima s inverterom nije moguće jednostavno dodati nove solarne module bez promjene, odnosno kupnje jačeg invertera, a s mikroinverterima je povećanje kapaciteta elektrane izrazito jednostavno.

Kupac na postojeću elektranu samo treba dodati nove module budući da rade neovisno. Solarne elektrane koje koriste tehnološki stariju opremu poput invertera često su jeftinije, ali i manje učinkovite. Budući da solarni paneli mogu potrajati i više od 30 godina, važno je odabrati sustav koji će pružiti optimalne performanse na duži rok.

Za najbolje rezultate važno je odabrati kvalitetnog partnera

Osim mikroinvertera koji omogućuju lakšu nadogradnju cijelog sustava, ono po čemu ENNA odskače od ostalih igrača na tržištu solara je 10-godišnje osiguranje solarne elektrane, kao i brza i responzivna korisnička podrška koja kupcima stoji na raspolaganju prilikom odabira optimalne elektrane, ali i nakon puštanja elektrane u pogon.

* Sadržaj omogućila Enna Opskrba

Autor: 24CONTENTHAUS/ preuzeto sa boljaenergija.hr

Članak je dostupan na poveznici https://www.boljaenergija.hr/evo-kako-najlakse-mozete-dograditi-solarnu-elektranu/

New Report

Close