‘Hrvatskom tržištu ne treba više od dva-tri plinska operatera’

Autor: Darko Bičak , 12. srpanj 2020. u 22:00
Energetski stručnjak Igor Dekanić /DAVORIN VIŠNJIĆ/PIXSELL

HEP Plin i E.ON Hrvatska ovih dana na domaćem plinskom tržištu nastavljaju s akvizicijama i ne kriju da su preuzimanja bit njihovih poslovnih strategija.

Hrvatsko tržište opskrbe plinom za kućanstva se sve više konsolidira te zadnjih godina svako malo svjedočimo da ozbiljniji veliki igrači preuzimaju mala komunalna društva.

Najnoviji primjeri dolaze s kraja prošlog tjedna kad su glavni igrači, E.ON (bivši RWE Plin) i HEP Plin objavili nove akvizicije. Tako je E.ON Hrvatska preuzeo Plin-Projekt iz Nove Gradiške i Moslavinu Plin iz Kutine. HEP Plin je pak kupio plinsku mrežu Općine Bizovac u Slavoniji.

Uspješna strategija

Iz E.ON-a ističu da su novom akvizicijom postali 100%-tni vlasnici dvije dodatne kompanije za distribuciju plina i maloprodaju s 19 tisuća kupaca.

Posljednjih godina E.ON je akvizirao dvije plinske tvrtke u Hrvatskoj , najprije 2017. godine Koprivnicu Plin, a godinu kasnije i Montcogim Plinaru iz Svete Nedjelje. S najnovijim akvizicijama E.ON postaje treći distributer plina u zemlji, s 43 tisuće kupaca unutar 1650 kilometara plinske mreže.

“Uspješno nastavljamo ostvarivati strategiju i postajemo jedna od vodećih tvrtki na hrvatskom tržištu distribucije plina”, komentirao je Karl Kraus, predsjednik Uprave tvrtke E.ON Hrvatska. HEP Plin je, pak, kupio 52,5 kilometara plinske mreže u vlasništvu Općine Bizovac.

Vrijednost tog ugovora iznosi 2,1 milijun kuna i njime HEP Plin gotovo u potpunosti zaokružuje distribucijsko-opskrbno područje u Osječko-baranjskoj županiji. Akvizicija obuhvaća mrežu u naseljima Bizovac, Habjanovci, Brođanci, Cret Bizovački, Novaki Bizovački i Samatovci, čime je HEP Plin potvrdio položaj jednog od vodećeg distributera i opskrbljivača plinom na hrvatskom tržištu.

HEP Plin će tako opskrbljivati gotovo 100.000 kupaca te će upravljati s više od 3900 kilometara plinske distribucijske mreže na području četiri županije u istočnoj Hrvatskoj: Osječko-baranjske, Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske i Vukovarsko-srijemske.

Kako pojašnjavaju iz HEP-a, kupovina ove distribucijske plinske mreže dio je poslovne strategije HEP Plina koja uključuje objedinjavanje vlasništva nad plinskom mrežom na vlastitim distribucijskim područjima, preuzimanje plinske mreže u vlasništvu jedinica lokalne samouprave te akvizicije drugih tvrtki koje se bave distribucijom i opskrbom plinom.

Tako je 2018. godine preuzeta distribucijska mreža Općine Feričanci, a godinu kasnije tvrtka za distribuciju i opskrbu plinom Plin Vtc iz Virovitice. U ožujku 2020. HEP Plin je sklopio ugovore o kupoprodaji poslovnih udjela u tvrtkama PPD-Distribucija plina i PPD-Opskrba kućanstva, čime je zaokružio plinsku distribucijsku mrežu i opskrbu kupaca u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

“Dugoročni planovi HEP Plina usmjereni su na izgradnju dodatne plinske mreže te uvođenje novih tehnologija, poput daljinskog očitanja i ‘pametnih’ plinomjera, čime se osiguravaju temelji za daljnje povećanje broja kupaca, količine distribuiranog plina i povećanje kvalitete usluge”, kažu nam u Hrvatskoj elektroprivredi. Energetski stručnjak Igor Dekanić očekuje da će se proces konsolidacije tržišta nastaviti, a zbog ekonomske krize uzrokovane pandemijom Covida-19, da će se još i ubrzati.

“Imamo činjenicu da su u krizi cijene fosilnih goriva pale, a obnovljiva energija istovremeno nije pojeftinila. Na to sve dodate i ekonomsku recesiju pa imate situaciju u kojoj će normalna praksa postati spajanja tvrtki uz trend jačanje velikih igrača i propadanja onih manjih”, kaže Dekanić.

‘Gužva’ nije rentabilna

Dodaje da je iluzorno očekivati da gotovo 40 plinskih operatera može rentabilno poslovati na hrvatskom tržištu.

“Imate Dansku koja je površinski ista kao i Hrvatska, s nešto više stanovnika i višestruko većim BDP-om i koja ima četiri operatera, a isto tako jedna Mađarska njih šest. Mislim da bi više od njih dva-tri u Hrvatskoj bilo previše”, ističe Dekanić

Komentirajte prvi

New Report

Close