Hrvatskoj treba oko 10.000 berača jabuka

Autor: Miroslav Kuskunović/Agrobiz , 25. srpanj 2018. u 08:30
Jabuka bi moglo biti do 120.000 tona/Davor Javorović/PIXSELL

Hrvatska voćarska zajednica drži da bi se sezonce moglo motivirati kad bi se smanjila davanja na neto plaću na 12% i tako povećati dnevnicu.

Voćarska sezona ove godine u Hrvatskoj će biti dobra, a prema prvim procjenama urod jabuka mogao bi se kretati od 100.000 do čak 120.000 tona, što je izuzetno dobro, no domaći proizvođači voća strahuju od nedostatka radne snage koji će urod pobrati. Hrvatska voćarska zajednica (HVZ) zbog sve većeg problema manjka ljudi nedostatka radne snage u voćarstvu, uputila je Vladi i Ministarstvu poljoprivrede zahtjev da se olakša sezonsko zapošljavanje i da se kroz porezne reforme pokuša rasteretiti poljoprivrednike kako bi se dnevnice povećale i više se motiviralo domaće ljude da idu u berbu jabuka.

Potpredsjednik HVZ-a Stjepan Zorić kaže da ljude trebaju dobro platiti, ali u cijeloj priči poljoprivreda ne može cjenovno pratiti povećanje nadnica i dnevnica unedogled jer nemaju prodaju proizvoda kao što turizam ima rast prihoda. 

"Od Vlade smo zatražili hitne mjere vezane za sezonski rad u poljoprivredi koji treba odvojiti od ostalog sezonskog rada", kaže Zorić, te objašnjava kako ga zakon tretira kao zapošljavanje po osnovi drugog dohotka i stavlja u istu kategoriju kao npr. članove županijskih skupština, nadzornih odbora i trgovačkih društava, suce, porotnike…  Smatraju zato da sezonski rad u poljoprivredi ne bi trebalo oporezivati kao drugi dohodak jer se odnosi na redovito obavljanje poljoprivredne djelatnosti.

"Značajno smanjenje poreza i davanja na neto plaću u sezonskom radu na markicama s 24 na 12% omogućilo bi ozbiljno povećanje neto satnice jer poduzetnici planiraju i dalje plaćati bruto cijenu sata, ali će radnici dobiti puno veći neto", pojašnjava Zorić. Jedan od problema je i isplata naknade za prijevoz sezoncima na markicu. "Prijevoz nam je kao realan trošak u sezonskom radu u poljoprivredi znatna stavka, nema javnog prijevoza do njive, a mi moramo radnike dovesti na lokaciju.

Našem sezoncu moguće je nadoknaditi troškove prijevoza jedino povećanjem neto satnice što je opet opterećeno s 24 posto poreza na dohodak i prirez", kaže Zorić. Frane Ivković, glasnogovornik HVZ-a kaže kako su voćari svjesni da  treba naći način povećanja dnevnice za berbu, no zasad taj trošak ne mogu preuzeti voćari. "Ja za 50 ha jabuka trebam 50 berača, pa procjenjujem da zemlji treba oko 10.000 sezonskih berača jer Hrvatska ima oko 5000 hektara pod jabukama", kaže Ivković.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Ne razumijem. Ako je u Njemačkoj minimalna satnica 8,78 € i nitko ne kuka odveć. Zašto naši poduzetnici ne bi ponudili bar 6,00 € (45,00 kn) brutto? Jer na zajedničom EU tržištu mogu svoju robu prodati gdje hoće.

A ja mislio da trebamo programere. Ah dobro

povećaj poticaje, smanji plaće pa čekaj berače

New Report

Close