Hrvatskoj nedostaje čak 500 radnika jedne struke

Autor: Suzana Varošanec , 05. studeni 2019. u 17:10
Foto: Ivica Galović / Pixsell

Na konferenciji su istaknuti i dodatni problemi, a to je ponajviše nedostatak stručnoga kadra.

Čak je 70% uređaja za loženje neispravno, ističu iz Grupacije dimnjačara HGK. Najčešći su razlozi neispravnosti dimnjaka neprikladan materijal, dotrajao dimnjak, nedovoljna radna visina i krive dimenzije dimnjaka. Uz to, djelatnici dimnjačarske službe pri obilasku korisnika često nikoga ne zateknu kući i time dimnjak ne biva pregledan, a korisnici se unatoč ostavljenoj obavijesti sami ne jave povratno, čime riskiraju vlastitu sigurnost.

Šef Grupacije dimnjačara HGK Dejan Lončarić na konferenciji u HGK rekao je i da je zadaća dimnjačara prevencija požara, trovanja i štete imovine, no više od 90 posto takvih slučajeva je kod osoba koje ne dopuštaju rad dimnjačara.

Uz neujednačenost pravila kojih se treba pridržavati, veliki problem za dimnjačarsku struku predstavljaju i različita stajališta pojedinih gradova i općina u tumačenju Odluke o obavljanju dimnjačarskih radova.

„Iako su jedinice lokalne samouprave dužne donijeti Odluku o obavljanju dimnjačarskih poslova, na terenu je praksa pokazala da te odluke ili nisu donesene, ili se neujednačeno tumače. Zato danas postoji 125 odluka, 125 različitih cijena dimnjačarskih usluga i 125 različitih tumačenja pojmova čišćenje i kontrola. Takvo stanje je neprihvatljivo, a mi kao struka tražimo nadzor “, istaknuo je Lončarić.

Radi poboljšanja uvjeta rada njihova je grupacija donijela Pravilnik o obavljanju dimnjačarskih poslova koji je dodatni alat lokalnim upravama kako bi se ujednačila kvaliteta usluge i ekonomske prepreke u samom obavljanju usluge. Na konferenciji su istaknuti i dodatni problemi, a to je ponajviše nedostatak stručnoga kadra. Trenutno u Hrvatskoj nedostaje oko 500 dimnjačara, a u posljednjih pet godina u srednju školu upisana su tek 32 dimnjačara.

„Moramo proizvesti adekvatan kadar. Moja je tvrtka u posljednje četiri godine osposobila 18 dimnjačara. Riječ je o ljudima koji su imali završenu srednju školu, dok prekvalifikacija za jednog dimnjačara iznosi katkad do sto tisuća kuna – a ovdje govorimo o aktivnosti samo u jednoj tvrtki“, rekao je Lončarić, napomenuvši i kako su jedina komunalna djelatnost koja ima kaznenu odgovornost.

Komentari (1)
Pogledajte sve

100 tisuća kuna osposobljavanje dimnjačara? wtf

New Report

Close