Hrvatskoj iz SURE-a na raspolaganju milijardu eura

Autor: Ana Blašković , 25. kolovoz 2020. u 12:16
Foto: Patrik Macek / Pixsell

Zajmovi će članicama pomoći pokriti nagle skokove javnih rashoda za očuvanje radnih mjesta, poput nacionalnih programa financiranja skraćenog radnog vremena i potpora za samozaposlene.

Četiri mjeseca nakon što je stavljen na papir, Europska komisija podnijela je Vijeću prijedlog za dodjelu 81,4 milijarde eura iz instrumenta SURE za 15 članica.

Prema tom prijedlogu Hrvatska bi dobila milijardu eura u obliku povoljnih zajmova za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa.

Pošto Vijeće odobri prijedlog, zajmovi će članicama pomoći pokriti nagle skokove javnih rashoda za očuvanje radnih mjesta, poput nacionalnih programa financiranja skraćenog radnog vremena i potpora za samozaposlene.

Nakon savjetovanja s državama članicama, koje su zatražile potporu te procjene njihovih zahtjeva, najviši iznos od 27,4 milijarde eura predložen je za pomoć Italiji, slijedi Španjolska sa 21,3 milijarde eura, Poljska s 11,2 milijarde eura te Belgija sa 7,8 milijardi eura.

Rumunjskoj je otvoreno 4 milijarde, Grčkoj 2,7 milijarde, Češkoj 2 milijarde, Sloveniji 1,1 milijarda, a Hrvatskoj stotinu milijuna eura manje. Portugal i Mađarska Bruxellesu već podnijeli službene zahtjeve i oni su trenutno u postupku ocjenjivanja. Zemlje koje još nisu, mogu podnijeti službeni zahtjev.

Europska komisija predložila je u travnju instrument SURE, vrijedan 100 milijardi eura, u okviru odgovora na pandemiju. Zajmovi iz tog instrumenta temeljit će se na sustavu dobrovoljnih jamstava članica sukladno udjelu u bruto nacionalnom dohotku EU-a.

“Moramo učiniti sve da zaštitimo radna mjesta i omogućimo da ljudi zarade za život. SURE je jasan simbol solidarnosti u krizi bez presedana.”, rekla je predsjednica EK Ursula von der Leyen.

Komentirajte prvi

New Report

Close