Hrvatskoj dosad više od milijardu eura za velike infrastrukturne projekte

Autor: Poslovni.hr , 20. lipanj 2017. u 09:39
Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell

Ukupna vrijednost projekta cestovno povezivanja južne Dalmacije iznosi 420 milijuna eura, EU će za to osigurati 85 posto iznosa, a ostatak Republika Hrvatska.

Europska komisija dodijelila je Hrvatskoj 357 milijuna eura za gradnju Pelješkog mosta i pristupnih cesta, što je dosad najveći iznos koji smo dobili iz fondova EU za sufinanciranje nekog projekta. Ukupna vrijednost projekta cestovno povezivanja južne Dalmacije iznosi 420 milijuna eura, EU će za to osigurati 85 posto iznosa, a ostatak Republika Hrvatska.

Kako piše Večernji list, s tih 357 milijuna eura ukupna vrijednost sredstava iz fondova EU koje je Hrvatska dosad dobila za gradnju velikih prometnih infrastrukturnih projekata je premašila milijardu eura. Hrvatska je dosad uglavnom takve projekte, poput gradnje autocesta, financirala iz proračuna ili zaduživanjem, no sad su glavni izvor financiranja fondovi EU. A većina tog novca ide za željeznicu. Tako je drugi najveći iznos sufinanciranja iz EU koji smo dosad dobili 297 milijuna eura za obnovu postojećeg i dogradnju novog kolosijeka pruge Križevci – državna granica.

Za taj projekt novac je odobren iz Instrumenta za financiranje Europe (CEF) po maksimalnoj stopi od 85 posto od procijenjene vrijednosti projekata – 241,35 milijuna eura. Razlika do punog iznosa vrijednosti projekta, objašnjavaju u HŽ Infrastrukturi, koja je procijenjena na 297,1 milijun eura, osigurat će se iz Kohezijskog fonda. Za obnovu postojećeg i dogradnju novog kolosijeka pruge Dugo Selo – Križevci, projekt vrijedan 200 milijuna eura, osigurano je također 85-postotno financiranje iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda.

Komentirajte prvi

New Report

Close