Hrvatsko-slovenski fond s 40 mil. eura za sponu tehnologije i biznisa

Autor: Ana Blašković , 26. srpanj 2021. u 22:00
Predsjednica Uprave HBOR-a Tamara Perko na potpisivanju ugovora u Ljubljani/PD

Ugovor o osnivanju regionalne platforme za transfer tehnologija potpisan je u ponedjeljak u Ljubljani, a vrijednost se procjenjuje na najmanje 40 milijuna eura.

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) s Europskim investicijskim fondom i slovenskom izvoznom i razvojnom bankom (SID) uspostavlja platformu za pokretanje fonda kojim će se financirati komercijalizacija tehnoloških i znanstvenih rješenja sveučilišta, istraživačkih instituta i centara vrijednosti dviju zemalja.

Ugovor o osnivanju regionalne platforme za transfer tehnologija potpisan je u ponedjeljak u Ljubljani, a vrijednost se procjenjuje na najmanje 40 milijuna eura. Platformu će financirati hrvatska i slovenska razvojna banka, svaka po 10 milijuna, te EIF s 20 milijuna eura.

Novac će biti uložen u osnivanje regionalnog fonda za transfer tehnologija, odnosno fonda rizičnog kapitala. Novac je namijenjen projektima koje razvijaju hrvatska i slovenska sveučilišta, istraživački instituti i centri u fazi tzv. “dokaza o konceptu”.

Za hrvatske projekte ide najmanje 15 milijuna eura. EIF procjenjuje da će se u 5 godina prijaviti više od 350 patenata i 100 spin-off tvrtki koje bi se mogle financirati putem fonda. “Hrvatska ne zaostaje u razvoju patenata i novih rješenja, ali zaostaje u njihovoj primjeni u gospodarstvu.

Hrvatskom i slovenskom tržištu nedostaje karika u financiranju zbog koje mnogi vrijedni patenti i tehnološka rješenja nikada ne dožive komercijalizaciju.

Radi se o najrizičnijem obliku ulaganja pa se rijetko privatni kapital ulaže u ovakve projekte. Naša je uloga nadomjestiti taj nedostatak te omogućiti čvrstu vezu znanosti i poduzetništva”, rekla je čelnica HBOR-a Tamara Perko.

“Ovo je jedan od najvažnijih dana za slovenske i hrvatske znanstvenike otkad su Slovenija i Hrvatska samostalne”, dodao je predstojnik katedre na Fakultetu za strojarstvo Sveučilišta u Ljubljani Igor Emri.

Komentirajte prvi

New Report

Close