Hrvatsko rješenje za praćenje kvalitete zraka testirano u suradnji sa NZJZ A. Štampar

Autor: Poslovni.hr , 18. listopad 2017. u 09:34
Foto: press

Smart Sense nastavlja razvoj i unaprjeđivanje sustava za praćenje kvalitete zraka u suradnji sa Nastavnim zavodom, te na taj način pruža visoku kvalitetu usluge krajnjim korisnicima te čini gradove pametnijima.

Senzorske mjerne stanice za praćenje kvalitete zraka imaju niže zahtjeve na točnost podataka u odnosu na fiksne mjerne stanice, što omogućava njihovu nižu cijenu, manje dimenzije i mogućnost preciznijeg pokrivanja šireg zemljopisnog područja kroz postavljanje većeg broja mjernih stanica. No ova činjenica nikako ne znači da mjerenju kvalitete zraka i interpretaciji tako dobivenih podataka treba pristupiti olako. Mjerenje koncentracije zagađivačkih plinova u zraku nije trivijalno i potrebno je voditi računa o puno faktora koji utječu na mjerenja poput temperature, vlažnosti, međuosjetljivosti plinova itd. Od iznimne je važnosti pravilna interpretacija i validacija izmjerenih vrijednosti, pogotovo u situaciji kada se rezultati mjerenja prikazuju u realnom vremenu krajnjim korisnicima kroz web stranice ili digitalne info panele na ulici.

Smart Sense je, iako primarno elektronička i softverska razvojna kompanija, prepoznao važnost sudjelovanja struke prilikom razvoja sustava za praćenje kvalitete zraka te je pokrenuo projekt suradnje sa Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar. Kroz taj projekt, AirQ mjerna stanica se tijekom protekle godine testira na istoj lokaciji sa službenom fiksnom mjernom stanicom zavoda. Stručnjaci zavoda analiziraju i uspoređuju tako dobivene podatke sa svojim izmjerenim vrijednostima, a na temelju njihovih rezultata, Smart Sense razvija i implementira napredne algoritme za interpretaciju i validaciju izmjerenih podataka u realnom vremenu. Cilj je postići što veću sljedivost podataka te što manje odstupanje u apsolutnim vrijednostima bez obzira na ranije spomenute niže kriterije zahtjeva za senzorske mjerne stanice. Na taj način Smart Sense osigurava visoku kvalitetu izmjerenih podataka i pozicionira se iznad tipičnih IoT senzora kvalitete zraka.

Rezultati projekta suradnje sa Štamparom su vrlo vrijedni i pokazuju značajan pomak u točnosti podataka kvalitete zraka koje mjeri Smart Sense AirQ mjerna stanica, te se grafovi plinova danas jako dobro poklapaju sa mjerenjima Zavoda prema referentnim metodama. U prilogu je dan tipičan primjer usporedbe mjernih podataka za jedan plin (O3) u vremenskom periodu od nekoliko dana. Vidi se odlična sljedivost i vrlo malo odstupanje apsolutnih vrijednosti koja nigdje ne prelazi 10 ppb.

Smart Sense nastavlja razvoj i unaprjeđivanje sustava za praćenje kvalitete zraka u suradnji sa Nastavnim zavodom, te na taj način pruža visoku kvalitetu usluge krajnjim korisnicima te čini gradove pametnijima.

Komentirajte prvi

New Report

Close