Hrvatskim cestama krediti od 870 milijuna kuna, država jamči za sve

Autor: Marija Brnić , 27. travanj 2022. u 22:01
Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell

Rok korištenja kredita je kraj 2022., a krajnje dospijeće na 12. godišnjicu od dana sklapanja ugovora.

Hrvatskim cestama Vlada je jučer odobrila zaduženje uz državno jamstvo u iznosu od 870 milijuna kuna. Dugoročnim kreditom državna tvrtka zatvorit će obveze po postojećim kreditima i osigurati financiranje projekata i plana poslovanja u ovoj godini. Podmirit će obveze u iznosu od 66,7 milijuna kuna po revolving kreditu PBZ-a i 214,4 milijuna kuna po klupskom kreditu zajednice banaka Erste, HPB, OTP, PBZ i ZABA.

Ostatkom iznosa kredita od 589 milijuna kuna osigurat će se obveze za ukupno 16 projekata, od kojih su najvredniji Most Sava kod Gradiške, ukupno 95 milijuna kuna, te ceste Vukmanički Cerovac-Mostanje i Farkaševac-Bjelovar i istočna obilaznica Novog Marofa. Za novi kredit HC na postupku javne nabave dobio je ponudu zajednice banaka Erste, HPB, OTP, PBZ, RBA i Zaba, po cijeni od kamate u iznosu fiksne marže od 1,15 postotna poena godišnje uvećane za 6-mjesečni EURIBOR, aranžerske naknade u iznosu od 0,50% jednokratno, na ukupan iznos kredita, agentske naknade u iznosu 20 tisuća eura godišnje te bez naknade za neiskorištena sredstva i eventualnu prijevremenu otplatu kredita.

Rok korištenja kredita je kraj 2022., a krajnje dospijeće na 12. godišnjicu od dana sklapanja ugovora. Državnim jamstvom pokriven je 100-postotni iznos kredita.

Komentirajte prvi

New Report

Close