Hrvatski umirovljenici se sele u BiH: ‘Cijene su neusporedivo manje, a uvjeti identični’

Autor: Poslovni.hr , 12. ožujak 2024. u 09:07
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Imamo mnogo manje obaveza pa možemo reći da nam je i bolje i jednostavnije, višestruko jeftinije nego u stanu u Zagrebu, gdje smo proveli više od pola vijeka”, kaže Štefanija Opačić.

Nije lako biti umirovljenik s današnjim cijenama. I dok se zaposleni mogu nadati promjeni posla i boljoj plaći te tako i podizanju standarda, brojni umirovljenici iz Europske unije su prisiljeni se snalaziti kako znaju i umiju. A mnogi od njih upravo su zbog toga odlučili preseliti se u neki od staračkih domova u BiH i tamo uživati u svojoj ‘europskoj’ mirovini.

Direktor Doma za stare ‘Rezidencija Bakić’ Kristijan Bakić kaže da imaju sve više osoba iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Danske i drugih zemalja koji se opredjeljuju za dugoročni boravak u Gradiški, objasnio je za Nezavisne novine. 

“Računica je jednostavna. Kod nas, u našoj državi, a svakako u domu, cijene su neusporedivo manje, a uvjeti identični, čak i bolji nego u europskim državama. Naš dom je nekoliko stotina metara od granice, što je također pogodnost koja ide u prilog našim stanarima”, kazao je Bakić.

Osamdesetgodišnjaci Štefanija i Uroš Opačić odlučili su Zagreb zamijeniti s  Gradiškom.

“Imamo mnogo manje obaveza pa možemo reći da nam je i bolje i jednostavnije, višestruko jeftinije nego u stanu u Zagrebu, gdje smo proveli više od pola vijeka”, kaže Štefanija Opačić.

S njom se slaže i Paša Šibić koja je pedeset godina živjela u Rijeci. “Sve je kako treba, uvjeti su dobri, ali, što je najvažnije, ovdje je jeftinije nego u Rijeci. U tom gradu imam kuću, ali računica mi govori da je ovdje, za sada, povoljnije živjeti”, kaže Paša.

Komentirajte prvi

New Report

Close