Hrvatski učenik riješio poznati matematički problem na nov način i zadivio Ruse

Autor: Poslovni.hr , 23. lipanj 2021. u 09:38
Foto: pixabay

S dvije godine brojio je do deset na tri jezika, a s četiri godine znao je cijelu tablicu množenja.

Simeon Stefanović, učenik drugog razreda Srednje škole za elektrotehniku i računalstvo u Rijeci, dosad je 16 puta sudjelovao na državnim natjecanjima te je dvostruki državni prvak iz matematike i informatike.

Na natjecanja je krenuo ići od drugog razreda osnovne škole, a ove godine je sudjelovao i na matematičkom Turniru gradova sa sjedištem u Moskvi, koje se zbog pandemije održalo online. Tada je Simeon riješio Radonov teorem na način na koji ga dosad nitko nije riješio.

“Dobili smo skup zadataka među kojima je bio i Radonov teorem. Nisam znao da se radi o nečemu što je mnogima komplicirano. Riješio sam ga na način na koji ga nitko dosad još nije riješio. Na puno lakši način koji je razumljiv mnogima i za to sam iz Moskve dobio posebnu pohvalu”, rekao je Simeon za Novi list.

U osnovnoj školi rješavao zadatke s državne mature

S dvije godine brojio je do deset na tri jezika, a s četiri godine znao je cijelu tablicu množenja. Još u osnovnoj školi rješavao je zadatke iz matematike s državne mature.

“Kad sam bio u trećem razredu osnovne škole, po medijima se pisalo o zadatku iz matematike s državne mature koji je maturantima predstavljao velik problem. Mama mi ga je pročitala, a ja sam ga bez papira i olovke riješio. U osmom sam razredu iz zabave išao rješavati zadatke više razine matematike s državne mature”, ispričao je.

U školi mu je zapravo dosadno jer gradivo koje se uči on je već odavno prošao. I tako je od prvog dana školovanja jer u prvi je razred krenuo sa znanjem računanja, množenja, čitanja i pisanja.

“Na natjecanjima je gradivo koje se ne radi u školi i potrebno je dodatno raditi. Treba puno volje, vremena i želje. Poznata je stvar da hrvatski školski sustav ne prepoznaje nadarenu djecu. S njima se ne radi i uglavnom su prepuštena sama sebi. Opstanu samo oni koji imaju volje i želje sami raditi”, zaključuje.

Komentirajte prvi

New Report

Close