Hrvatski telekom preuzima EvoTV, ali pod četiri uvjeta

Autor: Bernard Ivezić , 28. veljača 2019. u 07:11
Vodstvo HT-a ima razloga za zadovoljstvo/Igor Šoban/PIXSELL

Od potpisivanja ugovora o kupnji vjerovali smo kako ona neće narušiti stanje na tržištu, kaže Tomašković.

Hrvatski telekom od četvrtka je i službeno vlasnik EvoTV-a, jedine usluge digitalne televizije preko TV odašiljača na hrvatskom tržištu čiji je doseg do 94% kućanstava.

Najavio je da će u četvrtak potpisati ugovor s Hrvatskom poštom i zaključiti posao preuzimanja tvrtke HP Produkcija, koja upravlja s  EvoTV-om.  Vrijednost posla nije objavljena. Dan ranije Hakom je donio odluku po kojoj HT-u dopušta preuzimanje pod četiri uvjeta. Iz Hakoma su nam o tome kratko rekli: "Donesena je odluka kojom je koncentracija ocijenjena kao uvjetno dopuštena, uz obvezu poštivanja određenih mjera kojima se nastoje otkloniti potencijalni štetni učinci čime se štiti tržišno natjecanje."

Davor Tomašković, čelnik HT-a, kaže da je iznimno zadovoljan odlukom. HT će postojećih 418.000 korisnika IPTV usluga sada moći dodati i EvoTV-ovih 71.195 čime će se prvi put približiti brojci od pola milijuna televizijskih korisnika.

"Od potpisivanja ugovora o kupnji vjerovali smo kako transakcija neće negativno utjecati na stanje na tržištu te mi je drago što smo to uspjeli i dokazati", kaže. Time se referirao na činjenicu da se odluka o preuzimanju očekivala do 31. prosinca, ali je odgođena zbog prigovora koje su regulatoru uložili A1 Hrvatska i Tele2. HT se potom s Hakomom odgovorio da će ispoštovati četiri uvjeta, nakon čega je dobio "zeleno svjetlo". Siniša Đuranović, stariji potpredsjednik HT-a pojasnio je o kojim se mjerama radi.

Prva je ta da se HT obvezao da neće ugasiti EvoTV uslugu do isteka dozvole u listopadu 2021. Obvezao se i da će nakon toga zatražiti dozvolu za nastavak rada usluge EvoTV, kao da će u tom razdoblju tvrtku HP Produkcija održati kao zaseban pravni subjekt i da u idućih 18 mjeseci HT neće EvoTV prodavati jeftinije u paketu sa svojim fiksnim internetom nego što bi ga bilo tko mogao kupiti samostalno. "Sami smo predložili te uvjete, jer nam je cilj zadržati korisnike EvoTV-a, ponuditi im bolju uslugu i nastaviti dalje razvijati EvoTV", kaže Đuranović.

Svjestan je, kaže, da su kupili uslugu koja nikad nije bila profitabilna, ali da to za HT ima mnogo poslovnog smisla. "Televizija je temeljno poslovanje HT-a i s našom kupovnom moći za kupnju prava za TV program i ekspertizom u razvoju, podršci i prodaji takve usluge, HT može popraviti financijsko stanje tog poslovanja", zaključuje Đuranović.

Komentirajte prvi

New Report

Close