Hrvatski Telekom lani rekordno ulagao – u 2024. čekaju ga brojne promjene

Autor: Josipa Ban , 26. veljača 2024. u 06:47
Nataša Rapaić će zamijeniti Kostasa Nebisa na mjestu predsjednika Uprave/MARKO LUKUNIC/PIXSELL

Teleoperator objavio financijske rezultete – gotovo svi pokazatelji u plusu.

Prošle godina bila je dobra za Hrvatski Telekom, najvećeg domaćeg pružatelja telekomunikacijskih usluga. Poslovni prihodi su im rasli 5,7 posto u odnosu na 2022., a EBITDA 5,3 posto.

Neto dobit HT-a lani je iznosila 132 milijuna eura, a bila je to godina i rekordnih ulaganja. Ove rezultate HT je ostvario u godini u kojoj su donijeli odluku o povećanju cijena svojih usluga za 5 posto (povećanje je krenulo od 1. listopada 2023.), i u kojoj je donesena odluka o promjeni na čelu kompanije.

I u 2024. rast, ali skromniji
Rast prihoda ostvaren je, kažu u priopćenju, zahvaljujući dobrim rezultatima u segmentima privatnih i poslovnih korisnika, a rast operativnih troškova uspjeli su ograničiti na 4,8 posto u odnosu na prethodnu godinu. Istovremeno HT je uložio 361,4 milijuna eura, najviše u svojoj povijesti, te 50,7 posto više u odnosu na 2022.

Na aukciji radiofrekvencijskog spektra za mobilne mreže HT je osigurao najveći udio spektra na tržištu dok su optičku mrežu (FTTH) proširili za više od 20 posto u usporedbi s godinom ranije. “Unatoč izazovnom okruženju i gospodarskoj neizvjesnosti HT je premašio početne smjernice za 2023”, ističu. Podsjećaju i da su prošle godine proveli najveću alokaciju kapitala od 2019. godine.

132

milijuna eura iznosila je neto dobit Hrvatskog Telekoma u 2023.

Dioničarima HT-a putem dividende i otkupa dionica lani je isplaćeno 107,8 milijuna eura. Dividenda po dionici iznosila je 1,10 eura. Istovremeno su za 21,2 milijuna eura otkupili više od 808 tisuća dionica kompanije na Zagrebačkoj burzi.

“Za HT je 2023. bila uspješna godina, obilježena jako dobrim financijskim rezultatima te povećanjem prihoda i EBITDA-e zahvaljujući rastu u području mobilnih i fiksnih komunikacija i sistemskih rješenja”, ističe Kostas Nebis, predsjednik Uprave HT-a, koji je krajem prošle godine odlučio odstupiti s ove pozicije.

Na funkciji će se zadržati do srpnja kada na njegovo mjesto dolazi Nataša Rapaić, sadašnja članica Uprave i glavna operativna direktorica za privatne korisnike. Nebis kaže da i u ovoj godini planiraju ostvariti rast.

Promjene u 2024.

Početkom ove godine HT je od Ericsson NT Servisa preuzeo izgradnju i održavanje mreže, završena je integracija Iskon Interneta, a na čelo kompanije stiže Nataša Rapaić.

“Cilj je ostvariti nisko jednoznamenkasto povećanje prihoda s obzirom na usporavanje rasta prihoda koji potječu od ostalih mobilnih komunikacija i na smanjeni doprinos prihoda od tranzitnog prometa koji nosi niže marže”, stoji u priopćenju HT-a.

Predviđaju i srednji jednoznamenkasti rast EBITDA-e, a “vrebaju” i prilike za regionalno širenje kao i za potencijalno stjecanje i preuzimanje.

Bolje i radnicima
Također, mnoge lanjske odluke svoju će implementaciji doživjeti tek ove godine, a njihov ćemo utjecaj procjenjivati na financijskim rezultatima 2025. Jedna od njih je i preuzimanje tehnološke jedinice za izgradnju i održavanje mreže od Ericsson Nikola Tesla Servisa. Usto, početkom ove godine dovršena je integracija Iskon Interneta u HT-a.

Krajem prošle godine kompanija je potpisala i novi trogodišnji Kolektivni ugovor. Njime je budžet za plaće povećan 8,5 posto te osigurano povećanje minimalne plaće od 23 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close