HT daje više od milijardu kuna za akvizicije u regiji

Autor: Bernard Ivezić , 17. veljača 2014. u 15:05
U HT-u planiraju i veća ulaganja u infrastrukturu/M. Sušenj/PIXSELL

Odlukom da polovicu prošlogodišnje dobiti zadrži za investicije novi šef HT-a Davor Tomašković naznačio početak novog razvojnog ciklusa.

Iako se još uvijek skriva od medija novi čelnik Hrvatskog telekoma Davor Tomašković u izvješću za prošlu godinu dioničarima je počeo otkrivati svoj plan.

Iz najvećeg telekoma tijekom idućih mjesec dana odlaze dva važna operativca: šef financija Dino Dogan i šef tehnike Božidar Poldrugač. Neto dobit se više ne isplaćuje u cijelosti dioničarima. Umjesto toga, Tomašković je predložio prvu dokapitalizaciju HT-a dosad u iznosu nešto manjem od polovice lanjske dobiti, 694 milijuna kuna.Paralelno traži od dioničara da mu omoguće da bolje kontrolira cijenu dionice HT-a kroz prošireni program otkupa dionica koji bi omogućavao da kompanija kupljene dionice može i trajno povući. Burzovni analitičar Roman Rinkovec kaže da se iz toga još ne može zaključiti hoće li "narodna dionica" u budućnosti imati dividendnu politiku sličnu ovogodišnjoj, gdje se umjesto pune isplaćuje tek polovica neto dobiti, što iznosi devet kuna po dionici."Ono što je sigurno je da je HT pokazao da mu je sada fokus na investicijama i da želi ulagati i u akvizicije i u razvoj kako bi promijenili trendove u svom poslovanju", kaže Rinkovec.

Svi pokazatelji HT-a i dalje su u padu. Lani je prihod kompanije pao za 6,8 posto na 7,04 milijarde kuna, operativna dobit za 11,2 posto na 2,99 milijardi kuna, a neto dobit za 15 posto na 1,44 milijarde kuna. Operativna marža s druge strane i dalje je viša od ostatka industrije i iznosi 42,6 posto. Davor Tomašković, predsjednik Uprave HT-a kao odgovor najavljuje značajan iskorak i zaokret u poslovanju. "Pokrenut ćemo ulaganja u razvoj kompanije, razvoj infrastrukture i podizanje kvalitete usluga HT-a te realizaciju potencijalnih prilika za regionalno širenje poslovanja kroz akvizicije i ponudu usluga na tržištima jugoistočne Europe", kaže Tomašković.Najavljuje da će u to uložiti više od milijardu kuna. Usporedbe radi, lani je HT napravio 1,43 milijarde kuna kapitalnih ulaganja. No, neslužbeno se iz HT-a može doznati da investicije mogu biti i veće zbog akvizicija. A najveća takva je potencijalno preuzimanje Telekoma Slovenije. Analitičari su skeptični oko toga.Burzovni analitičar Roman Rinkovec podsjeća da je u Sloveniji gospodarska situacija teška.

"Možda upravo zbog toga HT-u to i ne bi bio najbolji potez, već je za očekivati da će se više osloniti na manje akvizicije poput Iskona i Combisa ili pak razgovore koje je vodio s IN2 ili s nekom drugom manjom kompanijom koja mu može brzo povećati efikasnost", kaže Rinkovec.Iako novi čelnik HT-a nije detaljnije otkrio ni planove akvizicija ni budućih smjerova razvoja, neke se ipak mogu iščitati iz izvješća. U Hrvatskoj, naime, HT planira sa Zabom uči u petogodišnje de facto preuzimanje Optima telekoma. Nadalje, HT planira ubrzano graditi optičku mrežu (FTTC i FTTN) i 4G mrežu, gasiti postojeće telefonske centrale i prelaziti na IP infrastrukturu, te po uzoru na Google omogućiti da mu se cijela ponuda može kupiti preko weba.Nije isključeno i da se dogovori s ETK oko outsourceinga održavanja mreže. Uz to, HT je otvorio niz novih izvora prihoda. Uz prodaju električne energije, bacio se i u online turizam. U prosincu je turističku agenciju E-Tours s Iskona prebacio izravno u HT. E-Tours je svojevrsni pandan Adriatica.neta. Tvrtka prodaje avio-karte, rent-a-car, putovanja, smještaj u hotelima i to na isti način.

K tome, učinio prvi korak prema već najavljenom NFC plaćanju. Otvorio je servis Svi računi. Time nudi uslugu kakvu imaju i banke u internetskom bankarstvu, a prostora za razvoj ima još jer ovdje može razviti vlastitu mrežu POS-ova, mikroplaćanja pa čak i izdavati vlastite kreditne kartice i nuditi mikrokredite. No, kako se doznaje u branši HT-u će za početak realizacije nekih od ovih mogućnosti trebati još barem godina dana.Krešimir Alić, analitičar telekomunikacija u IDC Adriaticsu ističe uspjeh HT-ovog ICT poslovanja. Riječ je jedinom segmentu HT-a koji je, uz pružanje internetskih usluga imao rast. ICT je rastao 25,5 posto na 498 milijuna kuna potpomognut potražnjom za fiskalizacijom, cloud uslugama i ICT Marketplaceom. Tvrtka kći Combis, koja nudi takve usluge, lani je imala rast prihoda s 351 na 385 milijuna kuna. "Plan HT-a da ide u regiju, osim akvizicija, zasigurno će se ogledati u pružanju ICT usluga za što HT ima veliki potencijal, ali i mnogo  potencijalnih partnera", zaključuje Alić.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Sada je već previše kasno , otpustili su one koji su znali raditi. Prezentacijama i zaključcima se ne može upravljati složenim telekom sustavima,

New Report

Close