Hrvatski sirevi nagrađeni na natjecanju u Engleskoj

Autor: Agencija VLM , 15. rujan 2014. u 15:14
Arhivska fotografija: Marko Lukunić / Pixsell

Na ovogodišnjem Global Cheese Awardsu održanom u Fromeu u Engleskoj, sirevi Sir Laguna potvrdili su svoju kvalitetu u snažnoj konkurenciji sireva iz cijelog svijeta.

Na ovogodišnjem Global Cheese Awardsu održanom u Fromeu u Engleskoj, sirevi Sir Laguna potvrdili su svoju kvalitetu u snažnoj konkurenciji sireva iz cijelog svijeta.

Tako se kravlji s tartufima u pčelinjem vosku Sir Laguna okitio zlatom u kategoriji najboljih sireva u vosku, a srebrom miješani Sir Laguna u kategoriji najboljih miješanih sireva u mlijeku.

Istarski sir s tartufima Sir Laguna dobiven je po posebnoj tehnologiji na osnovi dugogodišnjeg iskustva u proizvodnji tvrdih sireva. Dobiven je od mlijeka i tartufa s istarskih područja, te je njegovan u specijalnim uvjetima.

Proizveden je po istovjetnoj tehnologiji kao istarski kravlji sir, s tim da se u određenoj fazi prerade dodaju crni tartufi (1%) te maslinovo ulje s okusom tartufa. Kora sira je slamnato žuta, prošarana sitnim komadićima crnog tartufa, konzistencija tijesta je tvrda, pogodna za rezanje, a okus i miris specifični na kravlje mlijeko i tartuf.

Istarski miješani Sir Laguna, od samih začetaka proizvodnje 2004. godine, vrlo brzo se proslavio na tržištu kao osvježenje. To je tvrdi punomasni sir od mješavine kravljeg i ovčjeg mlijeka, proizvodi se po tradicionalnoj tehnologiji proizvodnje metodom prešanja.

Kora sira je slamnato žuta, konzistencija tijesta je tvrda, pogodna za rezanje, dok je boja tijesta tamno žuta ovisno o stadiju zrenja. Miris sira je karakterističan za sireve iz miješanog mlijeka, okus je pun s karakteristikama ovčjeg i kravljeg mlijeka te pomalo slatkast.

Sir se može poslužiti kao samostalna delicija, kao sir za dobrodošlicu uz aperitiv ili kao „poticaj“ za daljnje druženje uz čašu vina.

Komentirajte prvi

New Report

Close