Hrvatski političari u prosjeku uštede i do 10.000 kn mjesečno

Autor: Poslovni.hr , 03. veljača 2020. u 08:48
Foto: Patrik Macek / Pixsell

Među onima koji na svoj štedni račun pomno paze svakako je SDP-ovac Arsen Bauk.

Ako se uzme prosjek sve njihove prijavljene štednje, brojni saborski zastupnici, čelnici stranaka, premijer, kao i predsjednica Republike na odlasku, oko deset tisuća kuna otprilike izdvajaju za štednju prosječno svaki mjesec, piše Večernji list. Kad bi se taj prosječni godišnji porast na štednom računu podijelio s 12 mjeseci, a svote koje su skupili u mandatima ili su ih imali kad su već došli na dužnost, “debele” su.

Među onima koji na svoj štedni račun pomno paze svakako je SDP-ovac Arsen Bauk. On je u imovinskoj kartici, pri ulasku u Sabor 2016. godine, prijavio 969 tisuća kuna i 81.035 eura te 50 centi, dok je godinu poslije imao milijun i 35 tisuća kuna, a u eurima još 82.001 te sedam centi. “Zašparao” je Bauk, pretvorimo li sve u kune, gotovo 75 tisuća kuna, što je otprilike u njegovu prosjeku jer već se prije nekoliko godina već pisalo kako taj Bračanin, bez pola muke, u četiri godine u banku spremi i po pola milijuna kuna. Kako? Otkrio je to bivši ministar uprave sam na primjeru ljetovanja na koja, kazao je, potroši oko 1600 kuna. Recept? “Za ručak bih frigao jaja, a za večeru se ‘uvalio prijateljima”, pojasnio je lijepo Bauk. 

Kome se “uvaljuje” predsjednik HSS-a Krešo Beljak ne znamo, ali znamo zato da je 2018. u imovinskoj kartici naveo kako njegova štednja “ne postoji”, da bi lani prijavio 16.400 eura, odnosno oko 123 tisuće kuna. Baukov novac je “prihod od nesamostalnog rada i od kapitala”, dok Beljak kaže da je njegov samo “od nesamostalnog rada”. Ali da sad ne kompliciramo s ekonomskim rječnikom, kad kažu “prihod od nesamostalnog rada”, zapravo misle, uštedjeli – od plaće.

Kako piše Večernji, od nje je vjerno izdvajao i predsjednik Sabora Gordan Jandroković, koji je, piše mu u kartici, dio namaknuo i prodajom imovine. Na štednji sad ima 112 tisuća eura i 745 tisuća kuna, dok je 2018. imao 32 tisuće eura. Nikakvu imovinu, čini se, nije prodala ni njegova supruga jer od 2018. do danas ušparala je samo tisuću eura, pa sad ima 16 tisuća eura. Nekretnine i pokretnine usrećile su i HDZ-ova Željka Reinera jer, osim 578 tisuća eura koje je uštedio od plaće i “drugih izvora dohotka”, ima i milijun i 225 tisuća kuna od “povrata nacionalizirane i konfiscirane imovine”.

Komentari (5)
Pogledajte sve

Hrvatski političari u prosjeku mjesečno naprave štete za 100.000 kn, a ovaj Bauk još i više! Bilo bi bolje da sjede doma i primaju novce!


nije mi bas jasno kako netko sa cca 18000 hkn mjesecno moze ustedjeti 10 000 ?

A jasno ti je kako vecina Hrvata zivi sa placom ispod 4000kn ?


nije mi bas jasno kako netko sa cca 18000 hkn mjesecno moze ustedjeti 10 000 ?

jedeš u Saboru, piješ u Saboru, naplatiš koju dnevnicu, koji odbor, malo kapne kroz kakve kartice i eto ti uštede


nije mi bas jasno kako netko sa cca 18000 hkn mjesecno moze ustedjeti 10 000 ?
a ti si neki rasipnik?

New Report

Close