Hrvatski liječnici dječaku ugradili 3D implantat zdjelice

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. kolovoz 2014. u 14:23
Thinkstock

U Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj nedavno je obavljena zahtjevna operacija rekonstrukcije zdjelice 3D implantatom na 15-godišnjaku oboljelom od tumora.

U Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj nedavno je obavljena zahtjevna operacija rekonstrukcije zdjelice 3D implantatom na 15-godišnjaku oboljelom od tumora koji će, zahvaljujući tom zahvatu, nakon rehabilitacije moći hodati te imati priliku voditi normalan život.

Riječ je o prvom takvom zahvatu izvedenom u ovom dijelu Europe na pacijentu u tako ranoj životnoj dobi, čime se Zagreb upisao na kartu izvrsnosti kao jedan od rijetkih centara u kojima se ovakvi zahvati mogu obaviti, istaknuo je ministar zdravlja Siniša Varga na konferenciji za novinare na kojoj je danas u Klaićevoj predstavljen ovaj jedinstveni zahvat.

Ugrađeni implantat izrađen je točno po mjeri kompjutorskom analizom te isprintan naprednom 3D tehnologijom, za koju svjetski stručnjaci kažu da zbog mogućnosti koje pruža može donijeti revoluciju u zdravstvu.

Varga je ustvrdio kako je ovaj napredan i inovativan kirurški postupak pokazao da u Hrvatskoj imamo ljude koji mogu dodatno unaprijediti naš zdravstveni sustav, učiniti ga efikasnijim i kvalitetnijim.

Zahvat su predstavili glavni operater i mentor programa rekonstrukcije zdjelice kod malignih bolesti Robert Kolundžić iz Klinike za traumatologiju te voditelj ortopedskog tima Davor Bojić koji je istaknuo da je zahvat dodatno komplicirala činjenica da je riječ o mladoj osobi u razvoju, a zbog veličine tumora dječaku je odstranjeno više od pola zdjelice te nije bilo mogućnosti za ugradnju standardnog implantata.

Sličan zahvat prvi put u Hrvatskoj obavili su krajem prošle godine liječnici s Klinike za traumatologiju KBC-a Sestre milosrdnice na čelu s prof. Kolundžićem kada su 67-godišnjoj ženi oboljeloj od tumora zdjelice ugradili personalizirani implantat uz pomoć 3D tehnologije.

Ravnatelj Klinike za dječje bolesti Osman Kadić naglasio je da je to bila prva operacija izvedena u 3D tehnologiji u bolnici u Klaićevoj te prva takva operacija izvedena na mladoj osobi u ovom dijelu Europe. "Klinika je formirala stručan tim ljudi, odnosno onkološko-ortopedski tim, koji ubuduće može obavljati slične zahvate ne samo na mladima iz Hrvatske, nego i iz inozemstva. Ovim zahvatom opravdali smo status referentnog centra za solidne tumore u dječjoj dobi Ministarstva zdravlja. Također, imamo mogućnost postati regionalni centar te na neki način brendirati ovo znanje", rekao je ravnatelj.

Operacija je koštala 25 tisuća eura, a izvedena je uz financijsku pomoć HZZO-a jer implantat nije na listi standardnih ugradbenih materijala te uz pomoć domaće tvrtke Instrumentaria koja je izradila nacrte za 3D zdjelicu. Implantat je isprintan na 3D printeru u Engleskoj budući da u Hrvatskoj takav uređaj ne postoji.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ne bih volio vidjeti da su mu ugradili 2D implantat.

New Report

Close