Hrvatski grad daje novčane potpore za parove koji se odluče na potpomognutu oplodnju

Autor: Poslovni.hr , 08. veljača 2022. u 09:15
Foto: pixabay

Više od 80.000 hrvatskih parova prolazi postupak potpomognute oplodnje.

Grad Makarska novčane potpore dodjeljuje roditeljima i posvojiteljima, ali i parovima koji se odluče na potpomognutu oplodnju. Za tu novu mjeru u gradskom proračunu osigurano je – 150 tisuća kuna, javlja HRT.

Više od 80.000 hrvatskih parova prolazi postupak potpomognute oplodnje. Zahtjevan, ali i skup. Stoga su makarski gradski oci svojim sugrađanima odlučili pomoći. I to s 15.000 kuna.

Naime, grad Makarska priznavat će do 50 posto troškova, maksimalno u iznosu do 7.500 kuna, za do dva pokušaja medicinski pomognute oplodnje u jednoj kalendarskoj godini.

“Svi znamo da svi oni koji žele postati roditelji da im je to neka trauma i stresno. Smatramo da je vrijeme da grad ne smije okretati glavi i treba pomoći našim sugrađanima”, rekla je Antonia Radić Brkan, zamjenica gradonačelnika Makarske.

Prve prijave već stižu. Makarska ima pozitivan prirodni prirast. Od 2017. do danas broj djece upisane u vrtiće povećao se za 10%. “Sve više i više je upisane djece, ovo je dio koji je pogodan za mlade obitelji i zaista imamo potrebu za novim vrtićima”, naglašava Marina Šprajc, ravnateljica DV-a ”Biokovsko zvonce”, Makarska.

U Općini Gradac istu su mjeru uveli još 2019. “Dosad smo platili pet potpora. Nije puno jer možda parovi zaziru još o toga, ali neka se slobodno obrate, općina je tu da pomogne”, govori Marko Burić, načelnik Općine Gradac, za HRT.

Komentirajte prvi

New Report

Close