Hrvatski duhani očekuju revitalizaciju, a ne gašenje proizvodnje

Autor: Ana Blašković , 02. lipanj 2015. u 22:00
Sudbina kooperanata nije određena, ali postoji nada kako je prodaja TDR dobra za proizvođače

Do prije nekoliko godina profitabilna kultura po udarom je zaokreta europske poljoprivredne politike.

Prodaja TDR-a drugom po veličini globalnom igraču British American Tobaccou (BAT), pod uvjetom da ju dioničari i regulatori potvrde, otvara niz pitanja što je dogovoreno u tom 550 milijuna eura vrijednom 'dealu'. Jedno od njih zasigurno je što čeka domaće proizvođače duhana koji su oko 80 posto uroda plasirali upravo TDR-ovoj tvrtki Hrvatski duhani.

"Mi nemamo uvid što su Adris i BAT dogovorili oko primarne proizvodnje duhana, već ono što znamo odnosi se samo na obvezu očuvanja radnih mjesta i zaposlenost u tvornici u Kanfanaru. Što prodaja znači za Hrvatske duhane i nas proizvođače, nemamo nikakvih informacija", kaže Željko Aragović iz Udruge Krupni list. Napominje da proizvođači duhana posljednje tri godine osjećaju da duhanski biznis Adrisa gubi korak s 'multinacionalkama'. Do prije nekoliko godina iznimmno profitabilna kultura po udarom je zaokreta europske poljoprivredne politike koja je odlučila napustiti subvencije u korist zaštite zdravlja. Prosječna cijena kilograma sirovog duhana značajno je niža u Hrvatska u odnosu na druge zemlje, upozorava Aragović.

 

12kuna

po kilogramu je otkupna cijena duhana u 2015.

Prosječna europska cijena je između 2,1 i 2,2 eura po kilogramu, dok proizvođači u Njemačkoj ili Italiji, primjerice, mogu računati i do 3,3, odnosno 2,8 eura. S druge strane, u Hrvatskoj cijena kilograma ne premašuje 1,42 eura. "Posljedica toga je da su se poljoprovredne površine pod duhanom od 2011. smanjile za 1200 hektara na 4800 hektara zbog nečinjenja ništa dok su istovremeno troškovi rasli", kaže naš sugovornik. "Nismo bili zadovoljni razgovorima s Adrisom i zato smo kao udruga, podržali ideju naprosto jer time završava naša agonija koja dugoročno nije održiva", kaže. Zato od novog vlasnika Hrvatskih duhana imaju velika očekivanja. "Očekujemo partnera koji će pokušati vratiti povjerenje u proizvodnju duhana koja ima i tradiciju i visoku kvalitetu", kaže Aragović.

Osim nepoznanice kako će nastupiti BAT, prema europskim direktivama proizvođači duhana za dvije godine ostaju bez državnih poticaja. Iako EU više ne potiče proizvodnju, Hrvatska je ispregovarala da iz nacionalnog proračuna do 2017. može isplatit najviše 48 milijuna kuna, a taj iznos podijelit će se na 2015. i 2016. Radi s o potpori po kilogramu od 3,35 kuna do najviše 4 kune za najvišu klasu duhana. Ove godine ugovorena je proizvođačima je cijena od 12 kuna po kilogramu, a uz poticaje Aragović kaže da se 'jedva pokriju troškovi'. U Bruxellesu upravo traju pregovori o kompromisnom rješenju kako pomoći proizvođačima budući da je europska proizvodnja pala za 40 posto, a željno ga iščekuje i oko 1260 obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava koliko ih se po posljednjim brojkama iz 2014. bavilo proizvodnjom duhana u Hrvatskoj. 

Dobra i loša vijest isti dan

BAT-ova tvrtka u Kanadi kažnjena s 10,5 milijardi kanadskih dolara  

Isti dan kada je objavljeno da je British American Tobacco (BAT) preuzeo od Adrisa duhansko poslovanje taj je britanski div izgubio najveću parnicu u kanadskoj povijesti. Tri duhanske kompanije, Imperial Tobacco Canada – koji je u vlasništvu BAT-a – Rothmans Benson te JTI-MacDonald moraju platiti 15,6 milijardi kanadskih dolara odštete za gotovo milijun pušača koji su podnijeli kolektivnu tužbu zbog posljedica pušenja. Riječ je o pušačima koji nisu mogli prestati pušiti ili su oboljeli od karcinoma i emfizema. Najveći dio iznosa naknade, točnije 10,5 milijardi dolara, odnosi se na BAT-ovu tvrtku kćer. Kanadski pušači u tužbi su tvrdili kako nikada nisu bili upozoreni na štetne posljedice pušenja na zdravlje, pa je sud presudio kako su duhanske kompanije moralno odgovorne. Također, sud je naveo kako su kompanije uništavale dokumentaciju relevantnu za ovaj slučaj te se koristile "beskrupuloznim marketingom". Duhanski trojac najavio je žalbu te tvrde kako presuda nije utemeljena na dokazima izvedenima na suđenju. "Presuda ignorira činjenicu da su odrasli potrošači i vlade desetljićima bili upoznati s posljedicama pušenja i zahtijeva da odrasle potrošače oslobodi bilo kakve odgovornosti za njihove postupke", priopćio je nakon presude Imperial Tobacco Canada.

Komentirajte prvi

New Report

Close