Hrvatski duhani izdašnije podupiru proizvođače

Autor: Božica Babić , 02. ožujak 2015. u 21:59
Dosadašnju naknadu od 2,5 kune po kilogramu povećali su na tri kune/Marijan Sušenj/PIXSELL

Očekuju da će površine pod duhanom s lanjskih 3722 hektara podići na 4000 ha.

Hrvatski duhani, tvrtka iz portfelja rovinjske Adris grupe, ove će godine svojim kooperantima ponuditi četverogodišnje ugovore s brojnim pogodnostima kojima će, najavljuju s te adrese, proizvođačima jamčiti dodatnu stabilnost i profitabilnost proizvodnje.

"Dosadašnju naknadu od 2,5 kune po kilogramu povećali su na tri kune, a dobit će je i proizvođači za isporučenu petu i šestu klasu duhana koji do sada nisu bili obuhvaćeni tom naknadom", kaže direktor Zlatko Pleša. Odmah nakon sadnje za svaki dodatni hektar pod duhanom proizvođaču će isplatiti i naknadu od 4000 kuna. No tu nije kraj modelu poticanja proizvodnje duhana u Slavoniji i Podravini. Od ove godine Hrvatski duhani s proizvođačima će ugovarati prosječni prinos koji u suhome ratarenju iznosi 2300 kg po hektaru, odnosno 2800 kg po hektaru na navodnjavanim površinama.

Za prinos veći od 2300 kg/ha proizvođači će dobiti i dodatni poticaj od jedne kune po kilogramu. Kao i u proteklom razdoblju, podsjeća Pleša, proizvođačima jamče i siguran otkup svih proizvedenih količina. Sadnju duhana koja počinje ovih dana pratit će i stručna pomoć koju će Hrvatski duhani dati svojim kooperantima te im omogućiti nabavu mineralnih gnojiva i ostalih reprodukcijskih materijala po povoljnijim cijenama i nižim kamatnim stopama. S ovim modelom potpore, nadaju se, podići će lanjske površine od 3755 hektara za još najmanje 300 ha.  

Komentirajte prvi

New Report

Close